"Naše službe bezbednosti nisu uspele da spreče Banjsku, pa kako da obezbede sigurnost Izraelcima": Zašto je Zvezda otkazala gostoprimstvo Makabiju iz Haife? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Fudbalski klub Crvena zvezda otkazala je gostoprimstvo izraelskom Makabiju iz Haife, koji je svoju utakmicu Lige Evrope protiv francuskog Rena trebalo da igra na stadionu “Rajko Mitić”.

Iako je razlog za ovakvu odluku crveno-belih još uvek nepoznat, jedno od pitanja je da li je mogući razlog bezbednosni rizik odigravanja ovakvog meča dok traje rat između Izraela i Hamasa.

Svoje utakmice u Beogradu igraju košarkaški klubovi Makabi iz Tel Aviva, kao i dva Hapoela, iz Tel Aviva i Jerusalima, ali je obezbeđivanje fudbalske utakmice mnogo složeniji posao i veći rizik.

Bogoljub Milosavljević, koji je bio docent i vanredni profesor na Policijskoj akademiji u Beogradu smatra da nastup izraelskih klubova u Beogradu predstavlja povećani bezbednosni rizik, ali da su srpske bezbednosne službe procenile da ne postoji opasnost od eventualnog napada.

– Mislim da je prevladao ekonomski interes, a da je procenjeno da bezbednosni rizik nije veliki. Pitanje je da li on uopšte postoji. Igranje tih klubova u Srbiji donosi neki novac, recimo od iznajmljivanja dvorana ili boravka ekipa u Beogradu – objašnjava Milosavljević.

Na pitanje da li bi on ponudio da Srbija bude domaćin izraelskim klubovima u ovakvim okolnostima Milosavljević kaže da bi o tome dobro razmislio.

– Treba uzeti u obzir koliko je to isplativo na duže staze za odnose sa Izraelom. Svakako da se na taj način grade prijateljski odnosi sa tom državom i da to doprinosi boljoj ekonomskoj saradnji. S druge strane donosi štetu u odnosima sa arapskim državama – kaže Milosavljević.

Darko Trifunović sa Instituta za bezbednosne studije kaže da je igranje izraelskih klubova veliki rizik za bezbednost u Srbiji.

– Hamasove terorističke ćelije postoje u Bosni, odnosno u Goraždu, Sarajevu, Tuzli i Zenici, dok još ne znamo njihov kapacitet u Srbiji. Takođe, Rusija je na strani Irana i Hamasa, a ruski uticaj je veoma jak u Srbiji. Njihov zajednički uticaj predstavlja veliki rizik – kaže Trifunović.

On dodaje da je Srbija pozvala izraelske klubove da nastupaju u Beogradu zato što to donosi profit, ali sumnja u sposobnost srpskih službi bezbednosti da sačuva njihovu bezbednost.

– Naše službe bezbednosti nisu uspele da spreče događaje u Banjskoj i plašim se da nisu sposobne da obezbede sigurnost Izraelcima u Beogradu. Meni je drago da je Srbija ponudila izraelskim timovima da kod nas igraju svoje utakmice, ali vidimo da oni odustaju od nastupanja u našoj zemlji. Makabi iz Haife neće igrati na stadionu Crvene zvezde zato što su, po mom mišljenju, protiv toga navijači. Oni su pro ruski orijentisani i siguran sam da su sprečili da izraelski klub nastupa na njihovom stadionu – kaže Trifunović.

Izvor Danasa iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je nastup izraelskih sportista veliki rizik, ali da je “MUP odradio odličan posao” oko obezbeđivanja njihove sigurnosti“. On je dodao i da je na tom zadatku „angažovan veliki broj ljudi“.

Za razloge zbog kojih je Makabi iz Haife odustao od nastupa na stadionu “Rajko Mitić” pitali smo i portparola Fudbalskog kluba Crvena zvezda Miljana Miloševića, ali, uprkos obećanju, njegov odgovor nismo dobili.

Po medijima se pojavljivalo i bizarno objašnjenje da se na stadionu “Rajko Mitić” menjaju sijalice na reflektorima, te je zbog toga sledeće nedelje van funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari