Zvezda opet čeka na crti 1Dejan Radonjić foto Peđa Milosavljević /Starsport

Sinoćnjom utakmicom između Cibone i Cedevita Olimpije završeno je takmičenje u ABA ligi za ovu godinu, a posle 13 odigranih kola regionalno takmičenje u 2021. potvrdilo je status jednog od kvalitetnijih takmičenja u Evropi.

Da u poslednjem kolu nije odložen duel između Partizana i Mege moglo bi se reći da je prvi deo sezone protekao gotovo bez problema za ljude koji vode takmičenje, ali i navijače. Pred izazovom kakav je pandemija korona virusa ABA liga liga je pokazala da je dobro organizovano takmičenje i položila ispit na kojem su ove jeseni mnogi pali.

Povratak Željka Obradovića nije predstavljao veliko pojačanje samo za Partizan već i za košarku u „regionu“. Favoriti za osvajanje titule opravdali su očekivanja. Crvena zvezda, Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija nalaze se na mestima koja vode u plej-of, trudeći se da uklope nastupe u ABA ligi sa obavezama u evropskim takmičenjima.

Crveno- beli su godinu završili na prvom mestu, sa jednim porazom i to od Igokee u Laktašima. Jedini evroligaš u ABA ligi je i ove sezone potvrdio dominaciju, iako se još od letošnjih priprema suočavao sa povredama ključnih igrača, a kada je sezona počela Zvezdi je najveći rival bio veliki broj utakmica koje igra u Evroligi.

Ono što je povratak Željka Obradovića predstavljao za Partizan, za Zvezdu je to dolazak Nikole Kalinića, koji je u protekla tri meseca bio najbolji igrač ABA lige, ali i jedan od najboljih u Evropi.

Osim kiksa u Laktašima Zvezda je u regionalnoj ligi pobeđivala rutinski, pa čak i derbi mečeve protiv Budućnosti i Partizana. Najviše problema crveno-beli imali su u duelu sa Krkom u Novom Mestu, kada je gotovo izgubljena utakmica pretvorena u trijumf zbog činjenice da su se igrači Krke uplašili pobede.

Povratkom Željka Obradovića crno-beli su se opet našli u krugu favorita. Tokom prvog dela polusezone nedostaci ovog tima, pre svega neiskustvo, nisu bili toliko izraženi. Međutim, kako je vreme prolazilo crno-belima je igranje na dva fronta zadavalo sve više problema, a na to su se nadovezale povrede i bolest ključnih igrača.

Dugo očekivano pojačanje na poziciji centra stiglo je tek pre desetak dana, pa će prava snaga ekipe biti poznata tek za par meseci, u periodu kada će se igrati za trofeje.

Ipak, utisak je da se ispred Partizana može staviti znak „radovi u toku“, a da Obradović dobro zna koje je rokove sam sebi postavio kada je počeo da stvara „novi Partizan“.

Slično crno-belima i Budućnost je ekipa koja još uvek nije oformljena i trener Aleksandar Džikić još uvek dovodi pojačanja.

Pre početka sezone doživeli su veliki udarac nakon što je utvrđeno da je Danilo Nikolić bolestan, ali je posle operacije objavljeno da je moguće da će se vratiti u ekipu do kraja sezone.

Podgoričani su u duelima sa Zvezdom i Partizanom, a oba su odigrana u Beogradu, pokazali da će u plej-ofu biti jedan od favorita za titulu jer su, iako bez povređenih ključnih igrača doživeli poraze u dramatičnim završnicama.

Najprijatnije iznenađenje u dosadašnjem toku sezone je FMP, sa skorom od dest pobeda i tri poraza. Posle dugog niza godina tim iz Železnika vratio se u vrh regionalne košarke zbog odluke čelnika kluba da u sezonu uđu sa iskusnim sastavom.

Trener Nenad Stefanović napravio je najefikasniji tim u ligi, ali koji igra dobru i agresivnu odbranu. Imaju sjajan bekovski par Nevels-Džons, fizički snažne pojedince na svim pozicijama, a jedina zamerka može biti to što nisu „izbacili“ nekog od mladih igrača iz svoje škole.

Studentski centar je u poslednjoj ovogodišnjoj utakmici izgubio crnogorski derbi od Mornara, ali je debitantski nastup u ABA ligi iznad očekivanja. Klub koji je neka vrsta razvojnog tima Budućnosti je do pre pet godina bio član crnogorske 1B lige, a ove jeseni predstavili su se kao solidna ekipa, sa nekoliko veoma dobrih košarkaša poput Vinjalesa, Kamenjaševića, Megija, Ivšića i Edvardsa

Posle 13 kola kao najozniljniji kandidati za ispadanje izdvojili su se Krka i Split, a u opasnoj zoni nalaze se i Mega, Cibona, Zadar i Borac.

Mega je loše počela, ali čelnici kluba uvek pojačaju ekipu nekim iskusnijim i kvalitetnijim igračima kada je to neophodno. Primer je bivši MVP lige Nikola Janković.

On je sezonu počeo u Studentskom centru, prekomandovan je u Megu da pomogne timu koji je tada bio u krizi, da bi posle samo tri utakmice otišao u španski Breogan.

Hrvatska košarkaška javnost je više očekivala od Cibone, ali su Zagrepčani posle sjajnog starta ušli u seriju poraza. Iako se radi o veoma mladoj ekipi izvesno je da će veliki talenat i odličan trener pomoći Ciboni da izbegne borbu za opstanak.

Treba očekivati da će u drugom delu sezone i Borac napustiti opasnu sezonu, jer su Čačani u duelima sa najjačim timovima lige pokazali da imaju bolji tim od rezultata koje su do sada postigli.

Dobri i u Evropi

Klubovi iz ABA lige su prikazali jako dobre partije u evropskim klupskim takmičenjima u kojima nastupaju. Crvena zvezda igra jednu od svojih boljih sezona u Evroligi i još uvek ima šanse da se plasira u plej-of. Od timova koji nastupaju u Evrokupu Budućnost je prvoplasirana na tabeli grupe B, u kojoj se nalazi i Cedevita Olimpija, dok je Partizan među vodećima u grupi A. Igokea igra FIBA Ligu šampiona i nalazi se na trećem mestu na tabeli grupe E, u kojoj su još i Galatasaraj, Nimbruk i solunski PAOK.

ABA liga 13. kolo

Cibona – Cedevita Olimpija           79:82

Krka – Igokea           59:72

Studentski centar – Mornar         76:95

FMP – Crvena zvezda         74:98

Zadar – Split 61:59

Borac – Budućnost 76:82

Partizan – Mega      odloženo

Tabela: Crvena zvezda 12-1, Budućnost 10-3, FMP 10-3, Partizan 10-2, Igokea 7-6, Cedevita Olimpija 8-5, Mornar 5-8, Studentski centar 5-8, Mega 5-7, Cibona 5-8, Zadar 4-9, Borac 4-9, Krka 3-10, Split 2-11.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari