Zvezda savlada Makabi 1Foto:FoNet/Evroliga

U 18. kolu Evrolige, košarkaši Crvene zvezde pobedili su večeras u Tel Avivu Makabi sa 71:67 (16:17, 17:17, 15:20, 23:13) i sa učinkom od deset pobeda i osam poraza nalaze se na sedmom mestu.

Do pete uzastopne pobede u elitnom takmičenju prvak Srbije je stigao zahvaljujući izvanrednoj odbrani u završnici susreta. Makabi je četiri minuta pre kraja vodio sa 67:62, da bi usledila završna serija Crvene zvezde od 9:0 i prva pobeda ikada u Tel Avivu.

Glavne uloge u završnici imali su Stefan Jović i Ognjen Kuzmić, koji su bili precizni u napadu, ali zasluga pripada svima koji su u tom periodu bili na terenu, jer je ključ za još jednu veliku pobedi bila savršena igra u odbrani.

Makabi je u većem delu susreta bio u vođstvu i dva puta je imao devet poena prednosti, ali su izabranici Dejana Radonjića posle četiri vezane pobede pucali od samopouzdanja i ni u jednom trenutku nisu gubili koncentraciju. Oba puta su se brzo vraćali, a početkom treće četvrtine stigli su i do vođstva od pet koševa.

Makabi je ostvario blagu prednost u skoku (35-30), ali mu to nije donelo ništa, jer su njegovi igrači, umnogome zahvaljujući odbrani crveno-belih, izgubili 16 lopti, devet više nego Zvezda. Na kraju je to odlučilo, jer je Crvena zvezda imala devet šuteva više, pa je i uz slabiji procenat šuta za dva poena zabeležila veoma važnu pobedu.

Zanimljivo je i da je Zvezda bolje šutirala za tri (43,5 odsto) nego za dva poena (42,5), a taj odnos bio bio još izraženiji da Čarls Dženkins nije promašio svih pet šuteva van linije 6,75 metara.

Ovom pobedom Crvena zvezda je napravila veliki korak ka plasmanu u četvrtfinale, jer je pregrmela najjače protivnike i sada ima velike šanse da se do kraja zadrži među osam najboljih timova Evrope.

U narednom kolu Zvezda će gostovati španskoj Baskoniji.

Makabi: Gaudlok 19, Rad 11, Sili, Smit 2, Mekel 3, Pnini, Ohajon 7, Vims 12, Landesberg, Aleksander, Ajverson 13, Miler.

Crvena zvezda: Volters 4, Tompson 10, Dangubić 3, Mitrović 7, Lazić 8, Dobrić, Simonović 6, Dženkins 4, Gudurić 3, Jović 14, Kuzmić 8, Bjelica 4.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari