Zvezdin veliki povratak iz nokdauna 1Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Fudbaleri Crvene zvezde gotovo da su osigurali plasman u grupnu fazu Lige Evrope pošto su u prvoj utakmici plej-ofa za plasman u ovo takmičenje na svom stadionu pobedili rumunski Kluž rezultatom 4:0. Revanš meč je na programu u četvrtak 26. avgusta (20.30) u Klužu, a crveno-beli nikada nisu eliminisani nakon što su imali četiri gola prenosti iz prve utakmice.

Zvezda je do trijumfa stigla posle sjajne partije celog tima, najviše zahvaljujući izmenama u ekipi i taktici trenera Dejana Stankovića, koji je potpuno „nadigrao“ svog kolegu na klupi rumunskog šampiona Marijuša Šumudiku. Stankoviću se isplatilo to što je u startnu postavu uvrstio Milana Pavkova, koji je već u petom minutu doveo svoj tim u vođstvo, a potom asistirao Kataiju kod drugog gola.

Trener srpskog šampiona je emotivno, kao i uvek, prokomentarisao partiju svog tima u jednom od najvažnijih duela crveno-belih u poslednjih nekoliko godina.

„Fenomenalno! Prava takmičarska utakmica. Od prvog momenta je ispoštovano sve što smo se dogovorili. Trpeli smo koliko je trebalo, bili konkretni, bili pravi. Ovo je Zvezda“, kazao je Stanković, a zatim dodao da su navijači prepoznali trenutak kada je njihovim ljubimcima bila neophodna podrška.

„Navijači su stali iza nas kada je bilo teško. Zato je Zvezda velika, jer njeni navijači prepoznaju momenat. Ja i dalje verujem svom snagom. Prvo poluvreme je završeno. Kluž je dobra ekipa. Mi nastavljamo da radimo. Meni je ponos da igramo u Ligi Evrope“.

Prvi stručnjak tima iz Ljutice Bogdana posebno je apostrofirao veliku motivisanost svojih igrača.

„Rezultat je plod konkretne i organizovane igre, prezadovoljan sam kako smo stajali na terenu, u ofanzivi i defanzivi. Izlazili smo kao pobednici iz mnogih duela, pokazali volju, želju, htenje. Moji momci, koji su prošli kroz svašta, zasluženo ili ne, pokazali su kako se igra za klub. Delovali su kao tim i dali sve jedan za drugog“, kazao je Stanković.

Sjajnu partiju u duelu sa rumunskim šampionom prikazao je i Aleksandar Dragović kojem je ovo bio 100. meč u jednom od evropskih klupskih takmičenja.

„Imali smo dobru taktiku, rano smo dali gol. Uz ovakve navijače znamo da svakog možemo da pobedimo. Morali smo da se pred navijačima iskupimo zato što smo izgubili od Šerifa, da pokažemo koliko smo jaki. Mislim da smo to zaista i pokazali„, rekao je austrijski reprezentativac, a zatim upozorio da, uprkos ogromnoj prednosti, njegova ekipa ne sme da potceni rivala u revanšu u Rumuniji.

„Biće teška utakmica, oni nemaju šta da izgube. Moraće da idu na sve ili ništa, daćemo opet sto odsto“, istakao je Dragović.

Ukoliko se plasira u grupnu fazu Lige Evrope, a sada je izvesno da su taj cilj fudbaleri crveno-belih i ostvarili, klub će od UEFA dobiti iznos od 6,6 miliona evra kao nagradu.

Terzić se zahvalio Delijama na podršci

Posle trijumfa nad Klužom oglasio se i generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić koji se zahvalio navijačima na podršci u teškom trenutku u kojem se našao klub posle ispadanja u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

„Čestitam našim sjajnim igračima i stručnom štabu na još jednoj vrhunskoj evropskoj pobedi koju su nam priredili. Za sve one koji vole Zvezdu ovo je bilo još jedno nezaboravno veče u kome je naplaćen trud svih u klubu. Međutim, posebnu čestitku i posebnu zahvalnost dugujemo našim navijačima, našim zvezdašima, našim Delijama, publici koja je bila na Marakani koja je prepoznala trenutak kada je stvarno teško, podržala ekipu i pevala svih 90 minuta. Podržavala je ovaj tim i igrače od samog starta i taj osećaj podrške čitavom klubu je nešto što je mnogo teško dočarati rečima“, rekao je između ostalog Terzić.

Zvezda u drugom šeširu, Dinamo mogući protivnik

Crvena zvezda je sjajnom partijom u prvom meču protiv Kluža u prvom meču plej-ofa za Ligu Evrope gotovo obezbedila plasman u ovo takmičenje, a u žrebu za sastav grupa će se naći u drugom šeširu. Od ove sezone u grupnoj fazi klubovi će biti podeljeni u osam grupa. Trenutno se znaju imena polovine učesnika, a druga polovina će biti poznata posle mečeva plej-ofa za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Trenutna situacija je da su sigurni u prvom šeširu Lion, Napoli, Bajer Leverkuzen i Lacio. Čekaju se još tri kluba sa prvi šešir, a po koeficijentima i nekoj realnoj proceni su to Dinamo Zagreb, Slavija, Olimpijakos i Monako.

Pored Crvene zvezde, u drugom bi se po istoj toj proceni našli Braga, Ajntraht, Lester, Lokomotiva iz Moskve i Genk kao sigurni, dok su favoriti za preostala dva mesta Seltik i Rendžers. To znači da Zvezda ne bi mogla da igra protiv pomenutih timova.

U trećem šeširu nalaze se timovi poput PSV Ajndhovena, Marselja, Vest Hema, Betisa, Real Sosijedada, Fenerbahčea, Malmea i Spartaka iz Moskve.

Četvrti šešir bi već doneo lakše protivnike poput Sparte, Rapida, Galatasaraja, Ferencvaroša, Midtjilanda, Antverpena, Šturma ili Brondbija.

Kako sada stoje stvari nije nemoguće da se Crvena zvezda i Dinamo ipak sretnu u ovosezonskom izdanju evropskih klupskih takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari