Foto: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

Ahmadinežad, žestoki kritičar Zapada, bio je u dva navrata šef države u periodu od 2005. do 2013. S druge strane, Veće čuvara je odobrilo učešće u predsedničkoj trci aktuelnom predsedniku Hasanu Rohaniju i vodećem konzervativcu Ebrahimu Raisiju. Konačna lista kandidata za izbore koji će biti održani 19. maja biće objavljena 27. aprila.

Za izbornu trku se prijavilo više od 1.600 kandidata, ali je odobrenje Veća čuvara, tela koje ima pravo veta na kandidature, dobilo samo šestoro prijavljenih. Prema pisanju Bi-Bi-Sija, nominacije Rohanija i Raisija će dovesti do žestokog spora između podeljenih političkih tabora. Rohani je 2013. odneo ubedljivu pobedu na izborima, a okosnicu njegove izborne platforme je činilo okončanje diplomatske izolacije zemlje i stvaranje slobodnijeg društva.

Teheran je dve godine kasnije sa još šest zemalja postigao istorijski sporazum prema kojem je Iran pristao da ograniči sporne nuklearne aktivnosti u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Rohani je poznat po čvrstom stavu prema ključnim pitanjima, a spekuliše se i da uživa podršku vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hameneija.

Ahmadinežad je prošle nedelje izazvao šok kada je prijavio kandidaturu za izbornu trku uprkos savetu Alija Hameneija, podseća Bi-Bi-Si. Vrhovni lider je prošle godine upozorio Ahmadinežada da takva njegova inicijativa „nije u njegovom interesu a ni u interesu zemlje“. Ali Hamenei imenuje polovinu članova Veća čuvara. I Ahmadinežadovom bliskom savezniku Hamidu Bagajeu je takođe zabranjena kandidatura.

Očekuje se da Rohani i Raisi svoje kampanje usredsrede na ekonomska pitanja i nuklearni sporazum, koji aktuelni predsednik smatra svojim najvećim uspehom u protekle četiri godine, koliko je na čelu države.