"Ako želi, Zelenski može da prekine 'specijalnu operaciju' do kraja dana": Peskov o uslovima za okončanje sukoba 1Dmitrij Peskov Foto: EPA

Ukrajinske vlasti ako žele, mogu da zaustave neprijateljska dejstva u roku od nekoliko sati, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da je potrebno da se rat okonča pre zime.

„Ukrajinska strana može sve da zaustavi pre kraja današnjeg dana, potrebna je samo naredba nacionalističkim jedinicama da polože oružje, naređenje ukrajinskoj vojsci da položi oružje i potrebno je da se ispune uslovi Ruske Federacije. Sve može da se završi pre kraja dana“, rekao je portparol Kremlja, piše RIA novosti.

On je dodao da se ruska strana rukovodi izjavama Vladimira Putina – „specijalna vojna operacija ide po planu i ostvaruje svoje ciljeve“. Peskov je pojasnio da ne postoje približni datumi njegovog završetka.

Ranije početkom meseca Peskov je rekao da će Rusija nastaviti sa svojim vojnim operacijama u Ukrajini dok se ne ostvare njeni ciljevi.

Upitan kako Kremlj gleda na napredak u Ukrajini 100 dana od početka rata Peskov je rekao da su ruske trupe uspele u svom glavnom zadatku zaštite civila u oblastima na istoku Ukrajine koje kontrolišu separatisti koje podržava Moskva.

Peskov je rekao da su ruske snage „oslobodile“ mnoga područja u Ukrajini od „pronacističkih“ ukrajinskih vojnih i nacionalističkih jedinica i dodao da će se taj rad nastaviti dok se ne ostvare svi ciljevi specijalne vojne operacije.

Peskov nije želeo da odgovori na pitanje da li ruske vlasti planiraju da održe referendume u tim oblastima za pridruživanje Rusiji, rekavši da će to zavisiti od razvoja situacije.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.