Albanija: Stranka Edija Rame pobedila u 57 od 61 opštine 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Nakon prebrojavanja svih glasova na lokalnim izborima u Albaniji, u 57 od ukupno 61 albanske opštine pobedili su načelnici i odborničke liste vladajuće Socijalističke stranke premijera Edija Rame.

Jedina opština u kojoj nije izabran načelnik Socijalističke stranke je Finiki, gde je izabran kandidat iz manjinske grčke stranke MEGA, pišu makedonski mediji.

Sigurno je da će u prestolnici Tirani aktuelni gradonačelnik iz Ramine stranke dobiti drugi mandat.

Na izborima nije učestvovala najveća opoziciona Demokratska stranka Luljzima Baše, koja je pozvala na bojkot izbornog procesa, prenosi Al Jazeera.

Prema podacima Središnjeg izbornog poverenstva, od ukupno upisanih 3.464.328 birača s pravom glasa, na birališta je izašlo 771.863 birača, ili 21,6 odsto, što je najniža izlaznost do sada u toj zemlji od uvođenja višestranačja.

Pozivi na prevazilaženje krize

Portparolka visoke poverenice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je da su lokalni izbori u Albaniji održani u atmosferi političke podele, ali na miran i regularan način.

Kocijančič je ponovila poziv političkim strankama da se hitno angažuju u prevazilaženju krize.

„Novoizabrani lokalni organi sada treba da budu u stanju da rade u skladu s ustavnim ovlašćenjima i u interesu građana. Kao što uvek pozivamo, vlast i opozicija moraju da pokažu političku zrelost i hitno se uključe u konstruktivan dijalog o prevazilaženju aktuelne političke situacije“, navela je Kocijančič, a prenosi makedonski portal a1on.

Šefica posmatračke misije OESS-a pozvala je političke aktere da rade u interesu svih građana, a ne samo u interesu onih koji ih podržavaju.

Takođe, američka ambasada u Tirani pozdravila je ocene posmatračke misije OESS-a u toj zemlji povodom lokalnih izbora prošle nedelje, ocenivši da su sprovedeni generalno mirno i na regularan način.

‘Politički grč i polarizacija’

„Slažemo se da su politički grč i polarizacija doprineli da birači nemaju kompletan izbor. I pored prepreka, albanski narod i oni koji su sudelovali na izborima i oni koji su bili suzdržani iskoristili su svoje demokratsko pravo na miran način“, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Albaniji.

Američka ambasada pozvala je sve političke lidere da poštuju pravnu državu, da rade u institucijama i da otvore put albanskoj demokratiji.

„Oni koji žele da ospore rezultat na izborima mogu to očekivati od strane Ustavnog suda, za kojeg se nadamo da će biti uskoro formiran, sastavljen od sudija koji su prošli rigorozni proces izbora. Kao i uvek, SAD je zajedno s albanskim narodom kao prijatelj, partner i saveznik“, zaključuje se u saopštenju američke ambasade u Albaniji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Albanija: Stranka Edija Rame pobedila u 57 od 61 opštine”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.