Foto: EPA-EFE/YONHAP

Televija je direktno prenosila izricanje presude zbog velikog interesovanja javnosti, a sama Park nije prisustvovala današnjem suđenju, navodi Radio Slobodna Evropa.

Tužilaštvo je za bivšu predsednicu zatražilo 30 godina zatvora i novčanu kaznu od 118,5 milijardi vona (89 miliona evra).

Slučaj bivše predsednice je kulminacija skandala koji je potresao Južnu Koreju, podstrekavajući bes prema političkim i poslovnim elitama.

Park (66), koja je smenjena u martu prošle godine zbog korupcionaškog skandala, je već skoro godinu dana u pritvoru zbog navodnih nezakonitih veza sa moćnim južnokorejskim konglomeratima. U centru afere se nalazi dugogodišnja prijateljica i saradnica Park Geun-hje, Čoi Sun-sil.

Park je optužena da je, u saradnji sa Čoi, prihvatila, ili da joj je bio obećan mito od ukupno 59,2 milijarde vona od južnokorejskih giganata Samsunga, Lotea i SK-a u zamenu za političke usluge.

Ona je takođe osumnjičena da je naterala 18 velikih kompanija da „doniraju“ ukupno 77,4 milijarde vona dvema dobrotvornim fondacijama kojima je upravljala Čoi, podseća RSE.

Čoi Sun-sil je već osuđena na 20 godina zatvora zbog zloupotrebe moći, korupcije i mešanja u državne poslove.