Da li je bombardovanje Jugoslavije bila greška i da li je Kosovo teroristička država: Sagovornici Danasa različito o tvrdnjama bivših čeških predsednika 1foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Bivši češki predsednici, Vaclav Klaus i Miloš Zeman su, povodom 25 godina članstva Češke u NATO ocenili da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine bilo ogromna greška i da je Kosovo teroristička država koju Prag nije smeo da prizna. Pitali smo sagovornike Danasa da nam prokomentarišu tvrdnje Klausa i Zemana.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića i narodnog poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića, nekadašnji lideri Češke imaju pravo.

Anđelković smatra da bombardovanje Srbije 1999. „objektivno gledano, bez stavljanja akcenta na (geo)političke preferencije, već polazeći od međunarodnog prava“ predstavlja njegovo gaženje od strane NATO sila.

„To oni koji brane njihov postupak mogu da relativizuju ili ignorišu, ali činjenice ne mogu da promene. A fakat je da je vojnom intervencijom protiv suverene zemlje, bez odobrenja UN, izvršena agresija. To se desilo 23 godine pre nego što je Rusija, nalik SAD i saveznicima u vezi sa nama, postupila kada se radi o Ukrajini. S obzirom da je tako, cinično i licemerno deluju optužbe Zapada da je Rusija srušila međunarodno pravo“, ističe Anđelković.

Kako dodaje, zbog samovolje i arogancije SAD i partnera u prethodnim decenijama, Moskva danas uživa simpatije u većini „nezapadnih“ zemalja.

„Na to, a ne samo na moralni aspekt agresije na Srbiju, verovatno je mislio bivši češki predsednik“, ukazuje Anđelković.

Što se Kosova tiče, nastavlja naš sagovornik, jednostrano proglašena „takozvana nezavisnost“, proizašla je iz oružanog i političkog savezništva albanskih pobunjenika, poznatih kao OVK – pripadnika organizacije koju su prethodno i američki zvaničnici nazvali terorističkom – i NATO-a.

„Otuda tvrdnje da je Kosovo, makar kada se radi o procesu njenog nastanka, teroristička takozvana država, ima utemeljenje. I svakako bi Česi ozbiljno valjalo da razmotre konstataciju Zemana, da njihova zemlja ne bi trebalo da priznaje takvu tvorevinu“, objašnjava Anđelković.

Za Milivojevića bombardovanje Srbije nije bilo samo greška, već strašan vid agresije od strane NATO „na jednu nezavisnu i slobodnu zemlju“.

On podseća da se „taj čin brutalne agresije“ desio bez saglasnosti UN, bez ikakvog pravnog osnova i uporišta u bilo kom međunarodnom pravu.

„Ali bi nama mnogo više od zakasnelog priznanja da je to bila greška značilo kada bi Češka povukla priznanje Kosova i kada bi prihvatila da tu grešku koju su tada napravili sada mogu da ublaže ili poprave svojim drugačijim pristupom“, ukazuje Milivojević.

S druge strane, dodaje naš sagovornik, bilo bi vrlo važno da Češka kao evropska zemlja pomogne evropske integracije Srbije, da pomogne stabilizaciju ovog regiona.

„Kao i da pomogne u našoj pravednoj borbi protiv izborne krađe. Ne bih voleo da za deset godina mnogi svetski državnici kažu da je podrška Aleksandru Vučiću bila greška i da se iz te greške rodila nova politička nestabilnost na ovom delu sveta“, naglašava Milivojević.

S druge strane, Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF), kaže da je bivšim češkim predsednicima lako da „mudruju iz penzije“.

„Bombardovanje Srbije je izazvao Slobodan Milošević odbivši plan u Rambujeu i prethodno čineći masovne ratne zločine u Vukovaru, Dubrovniku, Sarajevu i Srebrenici. Pred Srbijom je Zapadni plan za Kosovo koji bi morao da bude što pre prihvaćen. Budimo jednom pametni na vreme“, ističe Vuletić.

Ostavimo se Zemana i Klausa, dodaje, koji će za par godina da objašnjavaju kako je Ukrajina bila nacistička država koju je Putin morao da oslobađa.

Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa, smatra smatra da su izjave bivših predsednika Češke potpuno kompromitujuće za njih.

„Takve izjave daju ljudi koji se plaćaju za to. Niti je bombardovanje Jugoslavije bilo greška, niti jeKosovo teroristička država“, naglašava Šeholi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari