„Birajući dvoranu Bataklan, teroristi nisu napali samo centar pariske kulture, već i samu muziku. Većina žrtava u pariskom pokolju bili su ljubitelji muzike koji su došli da uživaju na koncertu benda Eagles of Death Metal. To je bio prvi direktan napad na muziku u ovom takozvanom ratu protiv terorizma“, izjavio je irski pevač Bono i dodao da su članovi benda, čij je jedan od nastupa u Francuskoj trebalo da bude snimljen za specijal televizije HBO, sa šokom i nevericom pratili događaje u Parizu.

Koncertnu turneju u Evropi otkazala je i grupa Foo Fighters. „U svetlu besmislenog nasilja, zatvaranja granica i međunarodnog žaljenja, ne možemo nastaviti u ovom trenutku. Nema drugog načina da to kažemo nego da je sve što se dešava ludo. Molimo se za sve one koji su povređeni ili su izgubili svoje voljene“, saopštili su članovi benda.

Njujorška opera Metropoliten svoju podršku je pokazala tako što je na subotnjem matineu pre početka Pučinijeve opere „Toska“, kojom je dirigovala jedna od najvećih operskih zvezdi Plasido Domingo, izvela francusku himnu. Stihovi „Marseljeze“ nalazili su se i u programu, pa je deo publike ustao sa svojih stolica i pevao horski sa pevačima na sceni.

Na zapadnoj obali SAD, dodela počasnih oskara reditelju Spajku Liju i glumicama Džini Roulands i Debi Rejlnolds u Los Anđelesu protekla je uz stroge mere bezbednosti zbog terorističkih napada. Policija je navela u saopštenju da ne postoje pretnje za napade na ovaj grad, ali da su pojačane patrole kao mere predostrožnosti.

Predsednica Akademije filmskih nauka i umetnosti Šeril Bun Ajzaks otvorila je svečano uručenje nagrada sa rečima podrške Francuskoj. „Svi koji smo ovde šaljemo reči podrške i solidarnosti Francuskoj i francuskom narodu“, rekla je ona.

Glumci, pevači, reditelji, pisci, svoju podršku povređenima i porodicama nastradalih pružili su i putem društvenih mreža. Rečenice poput „Viva la France“, fotografije u plavoj, beloj i crvenoj, simbol mira ili slike francuske zastave preplavili su od 13. novembra Tviter i Fejsbuk.


Bend koji je svirao u Bataklanu

Bend na prvi pogled opasnog naziva – Eagles of Death Metal, koji je svirao u petak, 13. novembra, u dvorani Bataklan gde je poginulo više od sto ljudi, zapravo je jedan od najzabavnijih savremenih sastava. Kalifornijska grupa ne svira death metal, kako bi se moglo zaključiti na osnovu njihovog imena, već prljavi bluz rok 70-ih koji meša sa duhovitim tekstovima, spotovima i nastupima, dekonstruišući stereotipe o tvrdom gitarskom zvuku. Članovi benda preživeli su napada terorista u petak.