Borelj traži od Južne Koreje da dostavi municiju Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je da se u subotu sastao s ministrom odbrane Južne Koreje kako bi razgovarao o potrebama Ukrajine za municijom.

Sastanak na marginama Dijaloga Šangri-La, najvišeg bezbednosnog samita u Aziji, održan je usred pritiska Sjedinjenih Država i članica NATO-a da Južna Koreja obezbedi oružje i municiju Ukrajini.

„Dobar sastanak sa korejskim ministrom odbrane Li Jong-supom na #SLD23. Zajednička uzbuna zbog kontinuiranih provokacija DNRK i diskusije o potrebama Ukrajine za municijom“, naveo je Borelj u tvitu.

Američki saveznik i glavni proizvođač artiljerijske municije, Južna Koreja je do sada isključivala slanje smrtonosne sile u Ukrajinu, navodeći poslovne veze sa Rusijom i uticaj Moskve na Severnu Koreju, uprkos rastućem pritisku Vašingtona i Evrope da isporuči oružje.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol, u intervjuu za Rojters u aprilu, nagovestio je izglede za promenu stava, rekavši da će Seulu možda biti teško da se drži samo pružanja humanitarne i finansijske podrške ako se Ukrajina suoči sa napadom velikih razmera na civile ili „situaciju koju međunarodna zajednica ne može tolerisati”.

Stotine hiljada južnokorejskih artiljerijskih metaka na putu je ka Ukrajini preko Sjedinjenih Država, nakon prvobitnog otpora Seula naoružavanju Ukrajine, objavio je prošlog meseca Volstrit žurnal, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari