Britanski ministar zdravlja: Vakcine štite i od indisjkog soja 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Britanija je uverena da će postojeće vakcine pružiti zaštitu i od indijske varijante korona virusa koja se sada širi u Indiji, rekao je u danas britanski ministar zdravstva Met Hankok.

On je za Skaj Njuz izjavio kako je vlada u Londonu imala „visok stepen poverenja“ da će se vakcine suprotstaviti varijanti B16172, nakon novih ranih podataka sa Univerziteta Oksford, javlja AFP. „To znači da možemo da nastavimo sa našom strategijom upotrebe vakcine za suzbijanje pandemije“, rekao je Henkok.

„S obzirom na to da su brojni Britanci primili obe doze vakcine i na temelju ranih laboratorijskih podataka, možemo reći da smo sve sigurniji u to da su vakcine efikasne i protiv indijske varijante virusa“, poručio je Henkok, uz ocenu da je indijska varijanta korona virusa „očito zaraznija“ i da postoji opasnost da se „među nevakcinisanim grupama raširi poput požara“.

„Upravo zbog toga moramo vakcinisati što više ljudi, naročito onih kod kojih je mogućnost hospitalizacije najverovatnija“, rekao je britanski ministar zdravstva.

Prvu dozu vakcine je, od početka kampanje imunizacije u decembru prošle godine, primilo više od 36 miliona Britanca, a približno 20 miliona dobilo je i drugu dozu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.