Foto: Pixabay/ Erik_Lyngsoe

On je izjavio da je Norvežanin iranskog porekla uhapšen 21. oktobra zbog sumnje da je pomogao iranskoj obaveštajnoj službi da „deluje u Danskoj“ i zbog navodne umešanosti u planiranje ubistva. Osumnjičeni je odbacio optužbe, ali će iza rešetaka ostati do 8. novembra, do početka sudskog postupka, rekao je Andersen.

On je izjavio da Danska na tom slučaju sarađuje sa „nizom partnera“ u Evropi i da su u hapšenju učestvovale obaveštajne službe iz Švedske i Norveške. Osumnjičeni je viđen kako snima stanove članova Borbenog arapskog pokreta za oslobođenje Ahvaza u Ringstedu, šezdesetak kilometara od Kopenhagena, rekao je Andersen. Iran je optužio tu organizaciju za teroristički napad na vojnu paradu u Ahvazu 22. septembra, kada je poginulo 25 osoba, ali je pokret odbacio odgovornst.

Teheran je optužio dansku vladu za pružanje utičišta članovima „terorističke organizacje“, navodi AP. Šef danske diplomatije Anders Samuelsen je okarakterisao kao „potpuno neprihvatljivo“ planiranje iranskog napada u Danskoj. Samuelsen je izjavio da je iranskom ambasadoru u Kopenhagenu Mortezi Moradijanu „kristalno jasno“ dato do znanja da je „ozbiljnost situacije teško opisati“.