Foto: FoNet/AP

Kada je izašao iz automobila, Sakašvili je okupljene građane pozvao na novi „Majdan“ i pokretanje procesa oslobađanja Ukrajine, preno je Sputnik.

Porošenkova banda danas pod lažnim optužbama pokušava da me uhapsi kako bi me izbacila iz Ukrajine. Daću svoj život za slobodu Ukrajine. Želim da pozovem sve Kijevljane da izađu na ulicu, okupe se na Majdanu i počnu proces izbavljanja Ukrajine od Porošenka i njegove bande, rekao je Sakašvili.

Ukrajinska policija rano jutros je ušla u Sakašvilijev stan sa nalogom za pretres, nakon čega se on popeo na krov i zapretio samoubistvom, ali je ubrzo uhapšen.

Sakašvili je trenutno jedan od najpopularnijih ukrajinskih opozicionara i najžešću kritičar predsednika države Petra Porošenka.

Porošenko ga je u maju 2015. postavio za gubernatora Odeske oblasti, ali je on posle nešto više od godinu dana podneo ostavku, uz obrazloženje da državne vlasti opstruišu njegovu borbu protiv korupcije.

U julu ove godine Porošenko je Sakašviliju oduzeo ukrajinsko državljanstvo dok je bio u inostranstvu, ali je bivši predsednik Gruzije pre mesec dana uz pomoć svojih pristalica uspeo na silu da uđe u zemlju iz Poljske.