Đukanović: Crna Gora odlučna da reši pitanje crkve, neće nasedati na provokacije 1Foto: EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI

On je danas, na poziv ambasadora Rumunije Ferdinanda Nagija, bio gost na radnom ručku ambasadora država članica Evropske unije (EU) akreditovanih u Crnoj Gori.

On je dodao da region Zapadnog Balkana nikada neće biti stabilan bez integracije, i ne može doživeti potreban tempo ekonomskog i demokratskog razvoja.

Zato je, prema oceni Đukanovića, izuzetno važna buduća umešnost evropske politike, da nađe balans između onoga što su očekivanja prema Balkanu i Evrope kao globalnog igrača.

Đukanović je rekao da je Crna Gora u prethodnih nekoliko godina pokazala evidentan napredak i jasnu strategiju i kontinuirano rastuće kapacitete koji garantuju da će se ta strategija realizovati.

Crna Gora uspela je, kako je istakao, da sačuva multietnički sklad i emancipuje zemlju od zavisnosti prema regionu, i da danas kao članica NATO, na odmaklom putu ka EU dokazuje da je u stanju da se nosi sa svim izazovima.

„Crna Gora će nastaviti sa beskompromisnim unapređenjem vladavine prava i očuvanjem dobrog tempa ekonomskog razvoja“, rekao je Đukanović.

„Unija je spremna da pomogne Crnoj Gori, uključujući i finansijski, kako bi što pre postala deo EU“, rekao je šef Delegacije EU u Podgorici, Aiv Orav.

„Bićemo vrlo inicijativni za obnovu dijaloga sa opozicijom o čemu smo i ranije razgovarali sa delegacijom EU, i naša ponuda potpuno stoji“, rekao je Đukanović.

On je naglasio da u državno političkom kursu nema nijedne dileme koliko su važne medijske slobode i koliki je značaj medija za demokratski razvoj društva.

„Cilj je da se zakonodavnim i institucionalnim okvirom stvaraju uslovi za punu slobodu i nezavisnost medija i maksimalnu profesionalizaciju, što jedino može biti doprinos demokratizaciji društva“, zaključio je Đukanović, prenose podgoričke Vijesti.