Dva republikanska guvernera ukazuju da je Tramp postao breme za stranku 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Dva guvernera iz redova Republikanske stranke SAD ukazala su danas, otvoreno ili između redova, da je bivši predsednik SAD Donald Tramp postao opterećenje za tu partiju nakon što je ona na tzv međuizborima za američki Kongres, guvernere i funkcije u saveznim državama prošla slabije nego što se očekivalo i nije uspela da preuzme potpunu kontrolu nad Kongresom.

Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), guverner savezne države Nju Hempšajer Kris Sununu (Chris Sununu) ocenio je kao „užasnu ideju“ mogućnost da Donald Tramp sledeće sedmice obznani svoj ulazak u trku za republikanskog predsedničkog kandidata, dok je guverner Merilenda Lari Hogan (Larry Hogan) rekao da je ovo „treći put uzastopce“ da Tramp košta republikance dobrog rezultata na izborima.

Kris Sununu je u izjavi za američku medijsku mrežu Ej-Bi-Si (ABC) ukazao da sa približavanjem praznične sezone ljudi žele da se sklone od politike, i ocenio, u pogledu ideje o Trampovoj kandidaturi za predsedničke izbore 2024. godine, da je „naprosto užasna ideja da se sada daju političke obznane“.

Sununu smatra da je za nizak „kvalitet kandidata“ krivac za loš rezultat njegove stranke na međuizborima.

„Postoji utisak o ekstremizmu kojim su republikanski kandidati bili označeni – s pravom ili ne“, rekao je i ocenio da su kandidati Demokratske stranke „napravili dobar posao time što su definisali mnoge od tih kandidata (kao ekstremiste) pre no što su oni uopšte dobili šansu da se predstave“.

Sununu je rezultate izbora protumačio kao „odbacivanje ekstremizma“, ali je odbio da Trampa okrivi direktno, iznevši tvrdnju da u SAD postoje „ekstremna levica i ekstremna desnica“.

Republikanski guverner Merilenda Lari Hogan – inače dugogodišnji kritičar Trampa – rekao je za Si-En-En (CNN) da je na ovim izborima trebalo da se desi prognozirani „crveni (republikanski) talas“ s obzirom na nizak rejting predsednika SAD Džozefa Bajdena, i da su „ovo treći izbori za redom na kojima nas Tramp košta rezultata“.

„Rekao je (Tramp) da ćemo se umoriti od pobeda. Pa, ja sam umoran od poraza“, dodao je.

Prema njegovim rečima, dobro su prošli republikanski kandidati koji su u predizbornoj kampanji govorili o pitanjima od značaja kao što su ekonomija i kriminal, dok su loše prošli oni koji su se usredsredili na „teorije zavere“ i pitanja koja nisu od značaja.

Pobedom u trci za senatorsko mesto iz Arizone, demokrate su obezbedile sebi kontrolu nad gornjim domom Kongresa, Senatom, dok će kontrolu nad donjim domom, Predstavničkim domom, najverovatnije imati republikanci, ali sa veoma malom većinom.

Demokrate, iz čijih redova dolazi predsednik SAD Džozef Bajden, ostvarile su najbolji rezultat neke stranke na američkim međuizborima u poslednjih 20 godina. Na tim izborima, koji se održavaju tačno na pola mandata američkog predsednika, gotovo po pravilu gubi ona stranka iz čijih je redova predsednik.

Demokrate od 2020. godine imaju kontrolu nad oba doma Kongresa, pa se očekivalo da će na ovim izborima kontrolu preuzeti republikanci, zbog slabog Bajdenovog rejtinga u istraživanjima javnog mnjenja i istorijski velike inflacije.

Brojni republikanski kandidati, iza kojih je stao Donald Tramp, a koji podržavaju njegove tvrdnje da su predsednički izbori iz 2020. godine na kojima je on izgubio od Bajdena bili pokradeni, izgubili su na međuizborima, pa su u redovima republikanaca krenula međusobna optuživanja za slabije izborne rezultate stranke od očekivanih. Deo stranke smatra da su Tramp i Trampovo insistiranje na priči o izbornoj krađi postali breme za stranku.

Tramp je takođe najavio da će 15. novembra obznaniti „veliku najavu“, što se vrlo rašireno smatra objavom njegove kandidature za predsednika SAD 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.