Džonson i Anderson: U slučaju napada, Britanija i Švedska bi pomagale jedna drugoj na različite načine 1EPA-EFE/Christine Olsson SWEDEN OUT

Ako bi jedna od dve zemlje bila napadnuta, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska bi pomagale jedna drugoj na različite načine, rekla je švedska premijerka Magdalena Anderson na zajedničkoj konferenciji s predsednikom britanske vlade Borisom Džonsonom.

Sličan stav je izneo i Džonson koji je na pitanje šta bi Britanija uradila kada bi Švedska bila napadnuta, odgovorio da kada su „suočene sa očiglednom pretnjom po liberalne demokratije“, obe zemlje bi „podržale jedna drugu“, bilo da je reč o prirodnoj katastrofi ili vojnom napadu.

„Ono što želimo danas da kažemo jeste da na zahtev druge strane, pritrčali bismo u pomoć“, rekao je Džonson.

On je naveo da će sa Švedskom i Finskom potpisati „istorijsku“ deklaraciju o pružanju pomoći u domenu bezbednosti usred „prazne prepotentnosti tiranina 21. veka“.

„Rat u Ukrajini nas sve primorava da donosimo teške odluke, ali suverene nacije moraju da budu slobodne da te odluke donose bez straha od uticaja ili pretnji odmazdom“, rekao je.

Britanski premijer je takođe naveo da bi taj pakt podrazumevao deljenje obaveštajnih podataka ili izvođenje zajedničkih vojnih vežbi.

„To će nam omogućiti deljenje više obaveštajnih podataka, unapređenje vojnih vežbi i dodatni zajednički razvoj tehnologije“, rekao je. „Ovo je sporazum koji odražava vrednosti koje podržavaju i Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.“

Švedska premijerka je rekla da je Rusija upozorila da će „reagovati“ ako Švedska odluči da podnese zahtev za prijem u NATO, ali na koj tačno način nije poznato.

„Tenzije u ovom delu Evrope su povećane poslednjih godina s obzirom na agresiju Rusije prema Ukrajini“, rekla je Anderson.

Ona je navela da bi pakt mogao da uključuje vojnu podršku u kriznim vremenima.

Na pitanje šta će se dogoditi ako Švedskoj bude bila potrebna pomoć u „sivoj zoni“ nakon što podnese zahtev za članstvo u NATO, a pre nego što on bude bio prihvaćen, Džonson je odgovorio da se vode „zasebni razgovori“ o članstvu Švedske u NATO, a pridruživanje Alijansi je „pitanje za Švedsku“.

On je naglasio da će Ujedinjeno Kraljevstvo „podržati za koji god kurs delovanja se Švedska odluči“ u pogledu članstva.

Britanski premijer je takođe rekao da je važno da Švedska istu podršku pruži Ujedinjenom Kraljevstvu u deklaraciji koju su upravo potpisali, ocenivši pakt kao „kamen-temeljac za razvoj odnosa u budućnosti“.

Džonson se danas nalazi u 24-časovnoj poseti Švedskoj i Finskoj, koje razmatraju da li da podnesu zahtev za članstvo u NATO savez.

Reagujući na njegovu posetu, portparol Kfremlja Dmitri Peskov je rekao da Rusija pažljivo prati sve što može da utiče na konfiguraciju NATO na njenim granicama. U svom dnevnom obraćanju novinarima, Peskov je takođe negirao ocenu direktorke američke Nacionalne obaveštajne službe Ejvril Hajns da se Rusija sprema za dugi rat u Ukrajini.

On je naglasio da vojna operacija Rusije u Ukrajini teče po planu.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari