Edi Rama: Zapadnom Balkanu na putu ka EU neće biti lako 1Edi Rama Foto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

Albanski premijer Edi Rama ocenio je danas u Briselu da za zemlje Zapadnog Balkana neće biti lako da napreduju ka članstvu u Evropskoj uniji, ali je zahvalio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i čelnicima evropskih institucija na snažnim naporima za podsticanje procesa proširenja.

Rama je, aludirajući na snažan vetar koji je veoma otežao sletanje aviona u Brisel, rekao da su „svi danas sleteli s teškoćama u Brisel“, što je neka vrsta naznake da za njih „prizemljenje neće biti lako“.

Albanski premijer je dodao da su lideri zemalja Zapadnog Balkana veoma zainteresovani da razmotre novu metodologiju (proširivanja), za koju se nada da će biti nova platforma razumevanja medju zemljama članicama EU.

„U isto vreme je za Albaniju sutra Dan – de, a to je donatorska konferencija koja ima za cilj da se uhvatimo u koštac s posledicama zemljotresa i ja se nadam da ćemo naići na dovoljno solidarnosti i podrške, kako bismo krenuli dalje u obnovu“, zaključio je Rama.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja predsedava EU, sastali su se večeras na neformalnoj radnoj večeri s liderima zemalja Zapadnog Balkana.

Sastanku prisustvuju predsednici Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Kosova – Milo Djukanović, Stevo Pendarovski, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i premijer Albanije Edi Rama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Edi Rama: Zapadnom Balkanu na putu ka EU neće biti lako”

  1. Zapadnom Balkanu na putu ka EU,tj ,slobodi,demokratiji,toleranciji i ravnopravnosti se ne nudi podrška,jer nova doktrina je nametanje,korupcija i represija za jadan,neobrazovan i napaćen narod.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.