Evropski savet: Osuđujemo i odbacujemo ilegalnu aneksiju ukrajinskih teritorija 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Članovi Evropskog saveta saopštili su danas da odbacuju i nedvosmisleno osuđuju ilegalnu aneksiju ukrajinske Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti od strane Rusije.

Evropski savet navodi da podrivanjem međunarodnog poretka i kršenjem osnovnih prava Ukrajine na nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, suštinske principe sadržane u Povelji UN i međunarodnom pravu, Rusija dovodi u opasnost globalnu bezbednost.

„Ne priznajemo i nikada nećemo priznati nezakonite referendume koje je Rusija osmislila kao izgovor za ovo dalje kršenje ukrajinske nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, niti njihove falsifikovane i nezakonite rezultate. Nikada nećemo priznati ovu nelegalnu aneksiju“, navodi se u saopštenju.

Članovi su saopštili da su Krim, Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk Ukrajina i pozvali sve države i međunarodne organizacije da nedvosmisleno odbace nezakonitu aneksiju.

„Evropska unija odlučno stoji uz Ukrajinu i njen narod. Mi smo nepokolebljivi u našoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Ukrajina koristi svoje legitimno pravo da se brani od ruske agresije kako bi povratila punu kontrolu nad svojom teritorijom i ima pravo da oslobodi okupirane teritorije unutar svojih međunarodno priznatih granica“, navodi se u saopštenju.

Kako navodi Savet EU će pojačati restriktivne mere u borbi protiv nezakonitih akcija Rusije i time dodatno pojačati pritisak na Rusiju da okonča svoj agresorski rat i nuklearne pretnje te države neće umanjiti odlučnost EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.