Federacija BiH usvojila takozvani korona zakon 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas su usvojili Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posledica izazvanih pandemijom korona virusa, takozvani „korona zakon“.

Za usvajanje zakona su glasala 32 delegata vladajućih stranaka, protiv je bilo 15 iz opozicije, a tri delegata su bila uzdržana.

„Korona zakon“, između ostalog, predviđa subvencionisanje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vreme stanja nesreće, kao i uspostavljanje garancijskog fonda.

Članom 4. ovog zakona predviđa se subvencionisanje doprinosa, a koji se u poslednjih mesec i po dana menjao nekoliko puta.

Tek nakon što „korona zakon“ stupi na snagu, firme će moći da predaju zahtev za pomoć za subvencionisanje doprinosa sa dokazom o padu prometa za minimalno 20 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Opozicija je ocenila da se zakasnilo sa donošenjem zakona, kao i da on nije dovoljno dobar, navodeći da zakon spasava javni sektor i da dodatno motiviše poslodavce da otpuštaju radnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.