Fon der Lajen: Putinova ilegalna aneksija ne menja ništa 1EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ilegalna aneksija (ukrajinskih teritorija) koju je proglasio Vladimir Putin ništa neće promeniti, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, reagujući odmah po završetku obraćanja ruskog predsednika u Kremlju, koji je proglasio otcepljenje Zaporožja, Hersona, Donjecka i Luganska od Ukrajine i pridruživanje Ruskoj Federaciji.

„Sve teritorije koju su nelegalno okupirali ruski osvajači su ukrajinske teritorije i uvek će biti deo ove suverene zemlje“, napisala je na Tvitu Fon der Lajen.

I članovi Evropskog saveta su odmah izdali saopštenje u kojem su „odbacili i nedvosmisleno osudili nelegalnu rusku aneksiju ukrajinskih regiona Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson“.

„Namernim potkopavanjem međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i bezobzirnim kršenjem osnovnih prava Ukrajine na nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, suštinskih principa koji su utkani u Povelju UN i međunarodno pravo, Rusija ugrožava globalnu bezbednost“, navodi se u saopštenju, preneo je Gardijan.

Kako se naglašava, „nelegalni referendumi nikada neće biti priznati“.

„Ne priznajemo i nikada nećemo priznati ilegalne ‘referendume’ koje je Rusija organizovala kao preduslov za dodatno kršenje ukrajinske nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integritdeta, niti njihove falsifikovane i nelegalne rezultate. Nikada nećemo priznati ovu nelegalnu aneksiju.“

Ove odluke su ništavne, dodaje se, i ne mogu da rezultiraju nikakvim pravnim efektom.

„Krim, Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk su Ukrajina. Apelujemo na sve države i međunarodne organizacije da nedvosmisleno odbace nelegalnu aneksiju.“

EU čvrsto stoji uz Ukrajinu i nastaviće da pruža snažnu ekonomsku, vojnu, socijalnu i finasijsku podršku Ukrajini koliko god dugo bilo potrebno, ukazuje se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.