Iranske vlasti hapse novinare i vrše pritisak na javne ličnosti zbog podrške protestima 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Iran je pojačao pritisak na poznate ličnosti i novinare zbog talasa protesta predvođenih ženama izazvanih gnevom zbog smrti Mahse Amini, nakon što ju je uhapsila policija morala Islamske republike, piše Gardijan.

Filmski stvaraoci, sportisti, muzičari i glumci podržali su demonstracije, a mnogi su to videli kao signal nakon što je fudbalska reprezentacija Irana pre utakmice u Beču protiv Senegala ostala u crnim trenerkama doke svirane himne.

“Preduzećemo mere protiv poznatih ličnosti koje su raspirivale vatru tokom nereda“, rekao je guverner provincije Teherana Mohsen Mansuri, prenosi novinska agencija ISNA.

Upozorenja su usledila nakon skoro dvonedeljnih protesta širom Irana i smrtonosnog gušenja od strane vlasti, koje je, kako kaže organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel, obeležilo „nemilosrdno nasilje bezbednosnih snaga“.

Organizacija Iranska ljudska prava, saopštila je u četvrtak da su najmanje 83 osobe, uključujući decu, ubijene tokom represije režima.

Gnev javnosti se rasplamsao nakon što je Mahsa Amini, 22-godišnja Kurdkinja, umrla u pritvoru 16. septembra, tri dana nakon hapšenja zbog navodnog kršenja strogih iranskih pravila o nošenju hidžaba i skromne odeće.

“Žena, život, sloboda!”, skandira se na najvećim demonstracijama u Iranu posle skoro tri godine, u kojima žene prkosno pale svoje marame i šišaju kosu.

Predsednik Ebrahim Raisi upozorio je da je, uprkos „tuzi“ zbog smrti Amini, javna bezbednost je “crvena linija Islamske Republike Iran i nikome nije dozvoljeno da krši zakon i izaziva haos”.

Iran je juče osudio “mešanje” Francuske u unutrašnje stvari te zemlje zbog izjave u prilog protestima. Ranije su osudili Veliku Britaniju i Norvešku.

Širom sveta održani su protesti solidarnosti sa Irankama, a u subotu (sutra) su planirani skupovi u 70 gradova.

Inače, Iran je juče uhapsio reportera Elahea Mohamadija, koji je pratio Amininu sahranu, i on je postao poslednji od sve većeg broja privedenih novinara.

Policija je uhapsila i novinara Nilufara Hamedija iz reformističkog dnevnika Šarg, koji je otišao u bolnicu u kojoj je Amini bila u komi i pomogao da se slučaj otkrije svetu.

Komitet za zaštitu novinara saopštio je u četvrtak da su još tri novinara – Faršid Gorbanpur, Arija Džafari i Mobin Baluč – uhapšena, čime je ukupan broj iza rešetaka porastao na 28.

Amnesti internešenel sa sedištem u Londonu kritikovao je iranske „široko rasprostranjene obrasce nezakonite upotrebe sile i nemilosrdnog nasilja od strane snaga bezbednosti“.

Rečeno je da to uključuje upotrebu bojeve municije i metalnih kuglica, teška premlaćivanja i seksualno nasilje nad ženama, sve „pod okriljem namernih tekućih prekida interneta i mobilnih uređaja“.

Iran je za proteste okrivio spoljne snage i u sredu je pokrenuo prekogranične raketne i bespilotne napade u kojima je ubijeno 13 ljudi u regionu Kurdistana u Iraku, optužujući tamošnje naoružane grupe da podstiču nemire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.