Izrael sutra ponovo otvara prelaz prema pojasu Gaze 1Foto: Pixabay/ Buecherwurm_65

Izrael je danas najavio da je će ponovo otvoriti granični prelaz prema pojasu Gaze za palestinske radnike, pošto ga je zatvorio na nekoliko dana posle raketnih napada sa te palestinske teritorije.

Kako je navelo odeljenje Ministarstva odbrane Izraela, COGAT, zaduženo za građanske poslove u pojasu Gaze, otvaranje prelaza u utorak zavisiće od toga da li će biti stabilna bezbednosna situacija u tom području.

U proteklim mesecima Izrael je izdao hiljade radnih dozvola Palestincima iz pojasa Gaze koji je pod parališućom blokadom Izraela i Egipta otkako je 2007. godine islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih rivalskom umerenijem Fatahu.

Izrael je dao 12.000 dozvola Palestincima iz Gaze i više od 100.000 Palestincima sa druge palestinske teritorije, okupirane Zapadne obale koji uglavnom rade u građevinarstvu i poljoprivredi.

Te radne dozvole omogućavaju ekonomsko preživljavanje hiljada porodica u Gazi i smatrane su ključnim faktorom stabilnosti pre izbijanja najnovijeg nasilja.

Odluka o zatvaranju granice doneta je posle pojačane napetosti između Izraela i Palestinaca koja je trajala danima zbog niza smrtonosnih napada u Izraelu, hapšenja na Zapadnoj obali, sukoba izraelske policije i Palestinaca na najosetljivijem svetom mestu u Jerusalimu i prvih raketnih napada iz Gaze, kojem vlada Hamas, na jug Izraela posle nekoliko meseci zatišja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.