Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

To upozorenje dolazi posle godinu dana poboljašanih odnosa na korejskom poluostrvu i istorijskog samita Kima sa američkim predsednikom Donaldom Trampom 12. juna u Singapuru.

Na samitu je dogovorena denuklearizacija ali je učinjen i mali napredak u rešavanju tog pitanja.

„Ako SAD ne održe obećanje dato svetu i nastave sa sankcijama i pritiscima na Severnu Koreju, onda ćemo možda biti primorani da tražimo novi put u odbrani našeg suvereniteta i interesa“, rekao je Kim čiji je govor prenala državna televizija.

Lider Severne Koreje je izrazio spremnost da se u svakom trenutku sastane s Trapom kako bi došlo do „rezultata koje će pozdraviti medjunarodna zajednica“.

Mnoge medjunarodne sankcije uvedene su Severnoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa.

Lider Severne Koreje u tradicionalnom novogodišnjom govoru obično saopšti i političke odluke i mere koje predvidja tokom predstojeće godine.

Kim je tako prošle godine u govoru najavio bolje diplomatske odnose sa Seulom i Vašingtonom što je dovelo do prvog sastanka s Munom i istorijskog samita sa Trampom.

Lider Severne Koreje je pre tri dana pozvao na nastavak dijaloga s predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom posle odlazeće 2018. godine koja je bila aktivna u poboljšavanju odnosa između dve zemlje. Njih dvojica su se 2018. sastali tri puta i prihvatili saradnju u raznim oblastima.

Povezani tekstovi