Kina preti kontramerama zbog izbacivanja kineskih kompanija s Njujorške berze 1Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Kina je danas saopštila da će preduzeti kontramere kao odgovor na najavu Njujorške berze da će iz trgovine isključiti tri velike kineske telekomunikacione kompanije što je najnovija epizoda zaoštravanja odnosa izmedju Pekinga i Vašingtona.

Berza je u četvrtak saopštila da će isključiti „China Telecommunications Corp.“, „China Mobile Communications“ i “ China Unicom Hong Kong“, i da će trgovanje njhoovim akcijama biti obustavljeno između 7. i 11. januara.

Ovaj potez proistekao je iz naredbe predsednika Donald Trampa koju je izdao 12. novembra zabranjujući ulaganje u kompanije kojima se javno trguje, a za koje američka vlada kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

„Kina se suprotstavlja američkoj zloupotrebi državne bezbednosti time što kineske kompanije uvršččuju na takozvanu listu ‘Vojnih preduzeća komunističke Kine’ i preduzeće neophodne protivmere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih kompanija“, saopštilo je Ministarstvo trgovine u Pekingu.

Taj postupak Vašingtona će „u velikoj meri oslabiti poverenje svih u američko tržište kapitala“, ocenjeno je u kineskom saopštenju.

Ministarstvo nije navelo detalje o tome koje će mere preduzeti.

Trampova administracija je posebno u poslednjih nekoliko nedelja njegove vladavine pojačala ekonomske sankcije i zabranila putovanja kineskim privrednicima, državnim i zvaničnicima Komunističke partije.

U decembru su SAD najavile skraćenje važenja važenja viza za članove Komunističke partije Kine i njihove porodice sa deset godina na mesec dana.

Kineski tehnološki gigant „Huavej“ je isključen sa američkog tržišta i SAD su lobirale da ga zabrane druge zemlje, u ćemu su imale samo delimičnog uspeha.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.