Foto: Wikipedia

Kako piše zagrebački Jutarnji list, prosečna mesečna neto plata u Hrvatskoj u drugom kvartalu ove godine iznosila je 753 evra, što je nešto niže nego u prethodnom kvartalu, muškarci su u proseku imali 12 odsto veću platu od žena, a u odnosu na isto razdoblje 2017. prosečna plata je za jedan odsto viša.

“Svi oni koji su misle da je najbolje plaćeno radno mesto ono za koje se traži fakultetska diploma, prevarili su se. Za radno mesto za koje je isplaćivana prosečna mesečna neto plata od 2.300 evra bila je potrebna viša stručna sprema, a takve su isplaćivane u avio prevozu”, piše Jutarnji.

Nekvalifikovani radnici u telekomunikacijama najbolje su plaćeni u svojoj kategoriji stručne spreme sa 845 evra prosečnom platom, dok fakultetski obrazovani kadar u obrazovanju prima prosečno po 835 evra, 808 evra zaposleni u delatnosti socijalne pomoći, 804 evra prosečna je plata u ostaloj prerađivačkoj industriji.

“Ako je suditi samo po visini prosečne mesečne neto plate, od tih visokoobrazovanih bolje je biti nekvalifikovani NKV radnik u kopnenom i vodovodnom transportu što donosi 796 evra prosečne plate ili radnik s nižom stručnom spremom u delatnosti osiguranja, reosiguranja i obaveznih penzijskih fondova, visokokvalifikovani radnik u snabdevanju električnom energijom s platom od 1.024 evra ili zaposleni sa srednjoškolskim obrazovanjem u vađenju sirove nafte i plina sa platom od 1.061 evra.

Najveće prosečne plate, zaposlenima za čija se radna mesta traži fakultetska diploma, isplaćivane su u proizvodnji računara i to po 1.900 evra mesečno, u duvanskoj industriji 1.890 evra te u farmaceutskoj industriji – 1.800 evra.