Poređenja među šefovima država u ovom slučaju nema, ali su posle šest velikih okupljanja građana u Južnoj Koreji proteklih nedelja, poslanici u Narodnoj skupštini u Seulu juče velikom većinom opozvali sa dužnosti predsednicu Park Gun hje (64).

Smenu konzervativne i poslednjih meseci veoma nepopularne predsednice Park su u jeku najmasovnijih demonstracija građana u sedamdesetogodišnjoj istoriji Republike Koreje izborile tri opozicione partije. Opoziv su podržala 234 poslanika u Narodnoj skupštini sa 300 mesta, među njima i znatan broj predstavnika vladajuće stranke Senuri.

Prva žena šef države

Parkova je prva žena šef države u Južnoj Koreji, što je bila od februara 2013, sa petogodišnjim mandatom. Ona je ćerka najpoznatijeg predsednika Južne Koreje Park Čun hia, koji je posle vojnog udara 1960. vladao gvozdenom rukom tom zemljom dok nije ubijen 1979. Tada je postavio temelj za vrtoglavi privredni rast Južne Koreje.

Predsednica, „prva dama“ ocu, pošto joj je majka ubijena u ranijem pokušaju atentata na generala Parka 1975, optužena je da je prekršila Ustav i ostale zakone umešanošću u korupcionaški skandal koji vodi do njene bliske višedecenijske prijateljice Čoi Sun-sil. Gospođa Čoi je u zatvoru pod sumnjom da je, pozivajući se na moćnu zaštitu, uticala na državne poslove i uživala nezakonite koristi.

Tri istrage

Parkovoj su suspendovana sva ovlašćenja šefa države dok njen slučaj bude razmatrao Ustavni sud kome na raspolaganju stoji 180 dana. U međuvremenu će premijer Kvang Kju an, za koga mediji pišu da je takođe konzervativac i odan Parkovoj, vršiti dužnost predsednika.

Ukoliko sud odluči da postupci predsednice ne zaslužuju opoziv, ona će automatski obnoviti dužnost. Potvrdi li pak impičment, izbori će biti održani u roku od 60 dana, umesto redovnih u decembru 2017.

Javni tužilac glavnog grada Seula je identifikovao predsednicu Park kao osumnjičenu u “Čoigejtu”, što je prvi put u istoriji Južne Koreje u slučaju nekog predsednika. No, ona ne može da bude optužena dok je na dužnosti. Paralelno se vode još dve istrage, parlamentarne i nezavisne komisije.

Parkova se u tri maha javno izvinila što nije održavala dovoljnu distancu prema prijateljima i saradnicima. No, ona je neprestano tvrdila da su optužbe protiv nje neistinite i politički motivisane te da “mirno čeka” odluku Ustavnog suda. Takav stav, smatra se, govori da nije spremna da dragovoljno podnese ostavku.

Predsednica je posle impičmenta od članova vlade zatražila da učine sve kako se novonastala situacija ne odrazi na rad državne administracije i da bude stabilizovan život građana. Ključna ministarstva spoljnih poslova i Nacionalnog ujedinjenja su pružila uveravanja da se ništa ne menja u njihovom delovanju.

Ministar odbrane Han Min ku je od komandanta vojske zatražio jačanje budnosti za slučaj provokacija Severne Koreje.

Parkova je bila izabrana podrškom uglavnom starijih Južnokorejaca koji su se nostalgično nadali da će ona ostvariti savremenu verziju njenog oca često označavanog kao modernizatora zemlje. Kritičari, međutim, smatraju da je bila autoritarna i koristila državnu vlast kako bi ih ućutkala uz pomoć savetnika.

Podrška impičmentu je pobeda opozicije, ali još više masama demonstranata u centru Seula proteklih šest nedelja. “To je pobeda narodne volje i korejske demokratije”, ocenio je Kang Von tek, profesor političkih nauka na Seulskom nacionalnom univerzitet.

Najduža protestna kolona

Protesti govore koliko je napredovala demokratija u Južnoj Koreji, do pre četvrt veka oličenju vojne diktature. Ogromna masa sveta se prošle subote okupila na širokim avenijama Seula, 1,7 miliona ljudi u koloni od preko četiri kilometra, tokom najvećeg protesta u istoriji zemlje. Mirni demonstranti su ostvarili svoj cilj bez ijednog hapšenja.