„Let bele čaplje se vidi samo jednom“: Ko oplakuje smrt Elizabete II a kome je "dosta monarhije"? 1Foto: Shutterstock/Alessia Pierdomenico

Na ulicama Sidneja su položili cveće, u Kaliforniji su zapalili sveće, Honijarani su svoje Fejsbuk profile promenili u slike Njenog Veličanstva, njihovog „narodnog zaštitnika“.

Zastave su se vijorile na pola koplja u Honolulu, Ajfelova kula je prigušila svoja svetla, Biće osvetljena jedra sidnejske opere, a iznad Bakingemske palate pojavile su se dve duge.

Dug život kraljice Elizabete II obuhvatio je sastanke sa brojnim velikanima politike, od onih koje veličaju do neslavnih, od Čerčila do Čaušeskua, od Mandele do Mugabea. Ali veliki deo njenog trajnog nasleđa će ležati u desetinama hiljada života koje je dotakla tokom svoje vladavine.

Kako se vest o njenoj smrti širila, širom sveta odavale su se počasti njenom životu.

U tržnom centru u Londonu, falanga crnih taksija formirala je improvizovanu počasnu gardu.

„Liz je devojka iz Londona“, rekao je Majkl Akerman, 26-godišnji taksista i dodao: „Ona je jedna od vaših, ona je jedna od naših“.

U kasnim popodnevnim satima juče u Londonu, dok se gomila okupljala ispred kapija Bakingemske palate, dvostruka duga je nakratko zasjala iznad gomile.

Vest o kraljičinoj smrti se proširila i do udaljenijih krajeva monarhije.

Jedanaest hiljada milja dalje, premijerku Aotearoa-Novog Zelanda Džasindu Ardern probudila je baklja policajca pre nego što je sat otkucao pet časova ujutru.

Pošto sam legla u krevet čitajući o kraljičinom lošem zdravlju, „kada je ta lampa ušla u moju sobu, odmah sam znala šta to znači“, rekla je Ardern i dodala da je duboko tužna zbog te vesti.

U zvaničnoj knjizi saučešća u zemlji, Ardern se zahvalila kraljici za njen „život u službi“.

Govor je premijerka Novog Zelanda nastavila rečima maorske poslovice „he kotuku rerenga tahi“, što u prevodu znači „let bele čaplje se vidi samo jednom“.

Odnosi se na redak događaj, a poređenje je zamišljeno kao počast.

Radijski voditelj sa Novog Zelanda Majk Hosking rasplakao se u etru dok je govorio o kraljičinoj smrti.

„Ona bi mogla biti najveći predstavnik većine naših života u smislu posvećenosti, doslednosti i lojalnosti“, govorio je Hosking ranije.

U Sidneju će gradska opera biti osvetljena dve noći u kraljičinu čast. Odajući počast u zgradi vlade u Sidneju, Ros Haris je rekao da mu je prvo sećanje na kraljicu ono kada su ona i princ Filip posetili njegovu osnovnu školu na Tasmaniji 1977. godine.

„Kada su ih posetili, princ Filip je primetio: ’U kakvom hladnom mestu živite‘. Bilo da volite monarhiju ili mrzite monarhiju, ne možete oduzeti činjenicu da su sve to ljudi koji su rođeni u toj situaciji. Oni maksimalno koriste tu situaciju; daju primer drugima u pogledu rada i davanja drugima”, rekao je on.

U Indiji, poslanik i bivši diplomata Šaši Tarur – koji je napisao anti-imperijalnu polemiku „Neslavno carstvo: Šta su Britanci uradili Indiji“ – odao je počast kraljičinoj ličnoj odanosti monarhiji.

„Danas je završena jedna era u istoriji. Moralo je da se desi jednog dana, ali je i dalje teško pobeći od osećaja neverice. Počivajte u miru, kraljice Elizabeta”, rekao je Tarur.

U Hong Kongu, neki su u petak koristili društvene mreže da izraze žalost za ženom koja je među starijim stanovnicima u gradu koji je bio jedna od poslednjih britanskih kolonija od milja nazvana „šef dama“.

Elizabeta II je dva puta posetila Hong Kong tokom svoje vladavine, dok je njen sin – sada kralj Čarls III – bio prisutan na njegovoj predaji Kini 1997. godine.

„Moja baka koja me je odgajala uvek je govorila o „šefici“, toliko sam slušao o njoj da sam osećao kao da je deo porodice… danas osećam kao da je član porodice preminuo“, napisao je Vinsent Lam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.