Pismo kraljice Elizabete iz 1966. prodato na aukciji za 8.300 evra 1Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Lično pismo nedavno preminule engleske kraljice Elizabete Druge prodato je na aukciji u Nemačkoj za 8.300 evra, saopštili su organizatori.

O kupcu se zna samo da je reč o ženi koja živi u inostranstvu.

Pismo je prodato na aukciji koju je organizovala aukcijska kuća Epi u Štutgartu, prenosi SCMP.

Pismo je upućeno nemačkoj jahačici Eti Pleš, rođenoj Marija Grefin fon Vurmbrand-Štupah, čiji su konji dva puta pobedili na prestižnoj trci Epsom derbi u Engleskoj.

Kraljica piše „dragoj gospođi Pleš“ da je bila „oduševljena prelepom slikom konja“ na svom seoskom imanju u Sandringemu „koju sam dobila od vas i gospodina Pleša za Božić“.

Elizabeta, koja je tada imala 40 godina, završava svoje pismo zahvalnosti napomenom da je strpljenje možda i najvažnija osobina u uzgoju konja, uz malo sreće.

Ferdinand Benedikt Epli iz aukcijske kuće rekao je da je očekivao da će za pismo biti zainteresovane dve grupe ljudi.

Licitacija je počela sa cenom od 2.600 evra.

„Postoje entuzijasti koji traže poštanske pošiljke sa zanimljivom istorijom ili od istaknutih pošiljalaca, a tu su i obožavaoci britanske kraljevske porodice“, rekao je on za dpa uoči aukcije.

Podsetimo, kraljica Elizabeta je preminula u septembru u 96. godini.

Za života je postala drugi najdugovečniji monarh na svetu, preživela je atentat, a u Beogradu je bila čak dva puta.

Elizabeta Druga preuzela je tron 2. juna 1953, posle očeve smrti, kada je imala 25 godina.

Po broju godina na prestolu prevazišla je i čukunbaku kraljicu Viktoriju, koja je do 2015. držala rekord kao najdugovečniji vladar Britanske monarhije.

Učestvovala je u Drugom svetskom ratu, kao prva žena u britanskoj kraljevskoj prodici koja je bila deo vojske. Obučena je za mehaničara.

Kažu da je britanska kraljica primala dnevno do 300 pisama i da je sama birala koja će pročitati, dok osoblje odgovara.

Prema rečima njene rođake, kraljica Elizabeta II volela je da popije čašu džina pre ručka. U toku jela pila je vino i martini, a uveče obavezno šampanjac.

Smatra se da je obišla najviše država od svih svetskih lidera, a tokom sedamdesetogodišnje vladavine se sastala sa 13 od 14 poslednjih američkih predsednika. Jedini izuzetak je bio Lindon Džonson.

Josip Broz Tito je zajedno sa svojom suprugom Jovankom Broz 1972. u SFR Jugoslaviji ugostio britansku kraljicu Elizabetu II, princa Filipa i princezu Anu.

Preživela je pokušaj atentata 1981, kada je mladić Markus Sardžent ispalio na kraljicu tokom vojne parade seriju metaka.

Svi su bili ćorci, a mladić je osuđen na pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.