"Moj narod se divi nesalomljivom duhu Vaših građana": Poseta Beogradu i govor kraljice Elizabete II iz 1972. godine 1Foto: Shutterstock/Fred Duval

Istorijski arhiv Beograda objavio je govor koji je održala britanska kraljica Elizabeta Druga prilikom posete srpske prestonice, kada joj je uručena zlatna Spomen – plaketa grada Beograda.

Tom prilikom, Elizabeta je izrazila izričitu zahvalnost i radost zbog nagrade, videći je kao počast koja se odnosi na čitavu njenu zemlju, ne samo na nju kao kraljicu.

“Veoma sam Vam zahvalna, gospodine predsedniče, kao i Vašim saradnicima što mi dodeljujete zlatnu Spomen-plaketu grada Beograda. Moje zadovoljstvo što primam ovaj dar je utoliko veće što sam uverena da je to znak poštovanja koje gajite prema narodu moje zemlje”, govorila je Elizabeta.

Pored zahvalnosti, prisetila se i na poteškoće dva naroda, osvrćući se na usmerenost na slične ciljeve u budućnosti.

“Njemu su poznate surove i opasne teškoće rata i sa simpatijama se divi nesalomljivom duhu Vaših građana. Opasnosti i teškoće koje smo podnosili zajedno u prošlosti su, srećom, prošle, ali postoje drugi problemi koji su nam zajednički. Gradovi širom sveta su se razvijali ogromnom brzinom i svi se suočavamo sa iskušenjima urbanog razvoja u svim oblastima. Tu nije samo rešavanje problema porasta stanovništva, mi treba da pronađemo način kako da osiguramo da razvoj stambene izgradnje i industrije stvore bazu usklađenje ljudske zajednice“, istakla je kraljica.

Podsetila je i da su njeni otac i majka 50 godina ranije posetili Beograd, te da je srećna što ga je i ona obišla sa suprugom i ćerkom.

“Mi Vam svi najtoplije zahvaljujemo na Vašem gostoprimstvu i želimo svim građanima Beograda sve veću sreću i napredak u budućnosti”, zaključila je Elizabeta Druga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.