Foto: EPA/ LIONEL BONAVENTURE / POOL

Jelisejska palata je u pismu organizaciji Reporteri bez granica (RSF) istakla da nije želela da „odlučuje o izboru ovog ili onog novinara“ koji će pratiti Makronovo putovanje u Mali. Ovo pismo je odgovor na otvoreno pismo novinarske struke koje je u petak objavljeno i komentarisano u francuskim medijima.

Oko 20 francuskih udruženja koja okupljaju novinare glavnih medija, glavne urednike i RSF izrazilo je u pismu „zabrinutost zbog načina na koji se organizuje komunikacija u predsedništvu koje se tek uspostavlja“, prenosi N1.

Liberal Makron, koji je u izbornoj kampanji bio sveprisutan u medijima, posle preuzimanja dužnosti je ograničio kontakte s njima, a ministre je pozvao da budu „oprezni“ u obraćanju novinarima.

Novinari su posle prve sednice vlade koju je u četvrtak vodio Makron, bili zamoljeni da napuste unutrašnje dvorište u Jelisejskoj palati i nisu mogli da snimaju niti razgovaraju sa ministrima na izlasku, kao što je do sada bio običaj.

A pre Makronovog putovanja u Mali, portparoli Jelisejske palate su direktno obratili novinarima koje su želeli da pozovu, ne prepuštajući izbor uredništvima, što još nije viđeno u odnosima vlasti i medija.

„Jelisejska palata NI U KOM SLUČAJU nije ovlašćena da bira one među nama koji mogu ili ne mogu da izveštavaju tokom putovanja, bez obzira na temu“, reagovali su potpisnici otvorenog pisma.

Predsedništvo je u odgovoru istaklo da „Jelisejska palata nije htela da radi posao koji spada na uredništva“, navodi se u pismu upućenom RSF-u.

„Razume se da smo uredništvima ponudili mogućnost izbora, ali nismo zahtevali ovog ili onog novinara. Novinari koji su se zabrinuli mogu biti mirni“, poručuju iz predsedništva, stoji na N1.

Glavni sekretar RSF-a Kristof Deloar rekao je da „rado prihvata obrazloženje“, ali i da „čeka dokaz“ da se „novinarima neće uvoditi ograničenja za potrebe izveštavanja“.

„Računamo na Emanuela Makrona u odbrani slobode govora u Francuskoj i u inostranstvu“, rekao je Deloar.

Portparol vlade Kristof Kastaner poručio je da bi mediji trebalo da se prilagode predsedniku koji „malo i odmereno govori“ i koji se „obraća Francuzima svojim ritmom i na svoj način“.