Mekalister: Pali smo na ispitu sposobnosti EU da ispuni svoje obaveze 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

„To je loš dan za Evropu, koja je građena na prevazilaženju unutrašnjih i spoljnih podela“, naveo je Mekalister u pisanoj izjavi.

Nedonošenje odvažnih odluka podriva stabilnost, predvidivost i kredibilitet EU u očima naših partnera i prijatelja, istakao je on.

Pali smo i na ispitu sposobnosti EU da ispuni svoje obaveze kada naši partneri ispune svoje, naveo je Mekalister.

On je upzorio da EU nepriznavanjem vizonarskog rukovodstva i bolnih i dubokih reformi kao i neispunjavanjem svojih obećanja, rizikuje da izgubi svoju ravnotežu i signalizira drugim akterima da mogu slobodno da nastave da sprovode svoje planove u regionu.

Naše neodlučivanje predstavlja izdaju naših evropskih prijatelja i saveznike, a prozor mogućnosti otvoren isorijskim Prespanskim sporazumom i pravosudnim reformama u Albaniji se sada zatvara, upozorio je Mekalister.

Prema njegovim rečima, danas je mala manjina u Savetu EU odgovorna za činjenicu što Evropa jača podelu, umesto da podstiče jedinstvo i pomirenje na Zapadnom Balkanu.

Ove zemlje članice su takođe diskreditovale i stav Evropskog parlamenta, koji podržava bezuslovno otvaranje pregovora, naveo je Mekalister.