Osumnjičeni i dalje na slobodi 1Foto: BETA AP Photo Eranga Jayawardena

„Mislimo da je jedan od bombaša samoubica studirao u Ujedinjenom Kraljevstvu, a kasnije išao na postdiplomske studije u Australiju da bi se potom vratio i naselio u Šri Lanki“, rekao je juče Vidževardene na brifingu s predstavnicima medija.

On je potvrdio da je većina napadača imala međunarodne veze, pošto su živeli i studirali u inostranstvu. „Većina pripadnika ove grupe bombaša samoubica su obrazovani i potiču iz srednje ili više srednje klase, te su finansijski prilično nezavisni, a i njihove porodice su prilično finansijski stabilne, što je u svemu ovome zabrinjavajući faktor.

Mislim da su neki od njih studirali u raznim drugim zemljama, imaju fakultetske diplome, diplome Pravnog fakulteta, prilično su obrazovani ljudi“, rekao je Vidževardene.

Broj stradalih u bombaškim napadima na tri crkve i tri luksuzna hotela na Šri Lanki, koji su izvedeni u nedelju, porastao je na 359, dok je 500 ranjeno.

Tokom noći između utorka i srede je uhapšeno još 18 osumnjičenih, te je sada u pritvoru ukupno 58 ljudi, rekao je portparol policije Ruvan Gunasekara, ali je premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge upozorio da je nekoliko osumnjičenih koji su naoružani eksplozivom još bekstvu. I izvor blizak istrazi je potvrdio da je devetoro ljudi koji se dovode u direktnu vezu s napadima još na slobodi.

Vidževardene je rekao da se istraga nastavlja, a vlasti očekuju da se narednih dana uhapsi još osumnjičenih. „Možemo čvrsto da obećamo da će u narednih nekoliko dana naše bezbednosne agencije staviti situaciju u zemlji pod čvrstu kontrolu“, rekao je ministar odbrane.

Među onima koji su uhapšeni u utorak bilo je šest izbeglica iz Pakistana, uključujući dve žene i dvoje dece. Inspektor u policijskoj stanici u Katani MA Senaviratne je rekao da su snimci s kamera i dokazi s telefona pokazali da je osumnjičeni bombaš iz Crkve svetog Sebastijana u Negombu možda posetio ove izbeglice u njihovom domu. Kako su izvestile agencije, u ćeliji je bio i ratni profiter od koga su kuću iznajmili, a koji je živeo na istom posedu.

Predsednik Šri Lanke Maitripala Sirisena je zahtevao poboljšanje sistema bezbednosti. U televizijskom obraćanju u utorak uveče je najavio da će u „roku od 24 sata“ biti promena u vrhu bezbednosnih snaga, te da će preduzeti „neopozive mere“ protiv zvaničnika, pošto je potvrdio da nije bio obavešten o porukama upozorenja na napade.

Premijer je, u međuvremenu, rekao da „napolju“ ima još eksploziva i ekstremista. On je priznao da je pre masakra u nedelju bilo upozorenja na potencijalne napade. Vikremesinge je takođe otkrio da je bio planiran napad na još jedan hotel, ali plan nije uspeo, i da je i ambasada Indije bila jedna od potencijalnih meta.

Istraga o tome kako je do napada došlo i šta je moglo da se uradi da bi se sprečili nastavljena je juče. Takođe je zasedao parlament gde se raspravljalo o tome ko je odgovoran za napade od nedelje.

Vlasti Šri Lanke su potvrdile da su dve nedelje uoči masakra na gregorijanski Uskrs dobile upozorenja o potencijalnim napadima, uključujući izveštaje da su od indijskih obaveštajnih agencija dobili upozorenja na potencijalne bombaške napade na crkve.