"Osveta" za napade na Novom Zelandu 1Foto: EPA-EFE/ M. A. PUSHPA KUMARA

U celoj zemlji na snazi je vanredno stanje kako bi se sprečili eventualni novi napadi i kako bi policija i vojska mogle da ispituju osumnjičene bez sudskih naloga što su ovlašćenja koja su poslednji put korišćena tokom građanskog rata u zemlji. Interpol je rasporedio istražitelje i svoje specijaliste u Šri Lanci.

Za više koordiniranih napada izvedenih u nedelju koji su odneli stotine ljudskih života i ranili 500 ljudi vlasti su okrivile pripadnike islamističke grupe NTJ, koji do sada nisu učestvovali u velikim napadima iako im je pripisana krivica za prošlogodišnje uništavanje budističkih statua. Policija je do sada uhapsila 40 osumnjičenih koji se dovode u vezu sa napadima, među njima i jednog Sirijca.

Ministar odbrane Ruvan Viđervarden pred parlamentom je kazao je da prema „preliminarnoj istrazi“ napadi u njegovoj zemlji predstavljaju odmazdu za napad na muslimane u Krajstčerču na Novom Zelandu u martu, ne iznoseći pojedinosti. Kako je dalje istakao, NTJ je u vezi sa još jednom radikalnom islamskom grupacijom koju je imenovao kao JMI, takođe bez iznošenja detalja. U međuvremenu, policija u Kolombu stavljena je u u stanje visoke pripravnosti, a dobili su i naređenje da tragaju za kombijem za koji se sumnja da nosi eksploziv.

Nedeljni napadi ukazali su, piše Bi-Bi-Si, na raskol u rukovodstvu zemlje, jer se pokazalo da su vlasti upozorene na neposredne pretnje od napada. Bezbednosne agencije su, kako navode, pratile džihadiste NTJ i obavestile policiju o mogućem napadu. Međutim, kako su rekli ministri, vlada i premijer Ranil Vikremesinge nisu bili informisani o tome.

Portparolka kabineta predsednika Radžita Senaratne, kazala je da informacije nisu dospele do premijera Vikremesingea jer postoji raskol između njega i predsednika Maitripale Sirisene. Uprkos svemu, nije poznato da li je Sirisena bio svestan upozorenja o mogućim napadima. „Koliko je nama poznato bezbednosne službe i policija imaju dobru komunikaciju“, kazao je za Bi-Bi-Si Širal Laktilaka, visoki savetnik Sirisene. Kako je dodao, predsednik je imenovao specijalni komitet koji predvodi sudija Vrhovnog suda.

Specijalisti za borbu protiv terorizma navode da sofisticirana priroda napada i oprema koja je korišćena upućuje na to da su napadima prethodile višemesečne pripreme, uključujući i testiranje eksploziva.

Stručnjaci kažu da je malo verovatno da bi organizacija poput NTJ mogla brzo da razvije sposobnost da izvrši kompleksan napad koji uključuje višestruke samoubilačke bombaške napade bez značajne spoljne pomoći. Sam Senaratne je rekao da nije moguće da takva „mala organizacija“ sprovede tako dobro koordinisane samoubilačke napade, piše Gardijan.

Američki mediji pišu da je u napadima stradalo najmanje četvoro Amerikanaca među njima i jedno dete, dok su Holanđani objavili da je troje njihovih državljana izgubilo život u Šri Lanci. Danski milijarder izgubio je troje dece i suprugu, a među žrtvama je identifikovano do sada osam Britanaca, osam Idnijaca, dvoje Australijanaca i državljana Turske, Francuske, Japana i Portugala. Ipak najveći broj žrtava su građani Šri Lanke.