Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Jasno potvrđujem da ništa ne ukazuje na to da je reč o voljnom aktu, tako da u ovom trenutku pretpostavljamo da je reč o slučajnom paljenju, rekao je na konferenciji za štampu tužilac Remi Heic, pošto su tokom noći istražitelji ispitivali radnike na gradilištu.

Prema njegovim rečima, prva uzbuna je stigla u 18:20 ali nije otkriven požar.

Druga uzbuna u 18:43 pokazala je da postoji požar, rekao je on, napominjući da će sva sredstva biti stavljena na raspolaganje kako bi se utvrdio uzrok požara. Vatrogasci su saopštili jutros oko 10:00 časova da je vatra u potpunosti ugašena.

Sada je na redu ekspertiza, izjavio je portparol vatrogasne službe Pariza Gabrijel Plus, na konferenciji za štampu ispred Notr Dama. On je precizirao da se snažna vatra raširila veoma brzo po celom krovu i na površini od oko hiljadu kvadratnih metara.

Tokom današnjeg dana vatrogasne ekipe će nadgledati sve delove Notr Dama, spolja i iznutra, zidove i tornjeve kako bi se uverile da nema opasnosti da će vatra ponovo da bukne, ali i da utvrde koji su delovi zdanja osetljivi.

Za sada se zna da su sačuvana sva umetnička dela koja su se nalazila u trezoru katedrale, a još je neizvesna sudbina orgulja i vitraža, i kako su oni odoleli toploti.

Podsetimo, u isto vreme kada je gorela katedrala Notr Dam u Parizu goreo je i deo džamije Al-Aksa u Jerusalimu, javili su jutros palestinski mediji.

Povezani tekstovi