Peng Šuaj: Nikada nisam optužila zamenika premijera Kine za seksualno zlostavljanje 1Foto: AP Photo/Andy Brownbill, File

Kineska teniserka Peng Šuaj negirala je da je optužila bivšeg zamenika premijera Kine za seksualno zlostavljanje, uprkos tome što je te navode objavila na društvenim mrežama početkom novembra.

„Pre svega, želim da istaknem nešto veoma važno. Nikada nisam rekla niti sam napisala da me je neko seksualno zlostavljao. Moram jasno to da naglasim“, rekla je Peng u video snimku koji je objavio list Lijan Žaobao.

Taj list naveo je da je snimak napravljen u nedelju u Šangaju, tokom promotivnog događaja za Zimske olimpijske igre 2022. godine. Peng je novinaru rekla da je bilo „mnogo nesporazuma“ u vezi sa objavom, kao i da uglavnom boravi u svom domu u Pekingu i da je slobodna da se kreće gde god poželi.

Novinar nije pitao teniserku kako se 2. novembra na njenom nalogu na društvenoj mreži pojavila detaljna objava o zlostavljanju niti da li je njen nalog možda hakovan.

Peng je u novembru nestala iz javnosti, nakon što je optužila bivšeg zamenika premijera Kine Džana Gaolija za seksualno zlostavljanje.

Njene objave na društvenim mrežama su nedugo po objavljivanju obrisane, teniserka je nestala iz javnosti, a 21. novembra se prvi put pojavila u Pekingu, na jednom turniru za mlade.

Od nestanka Peng sredinom novembra, Svetsko udruženje teniserki (WTA) otkazalo je sve turnire u Kini i zahteva transparentnu istragu o optužbama teniserke.

Kineski mediji su u više navrata objavili njene slike ili imejl koji joj se pripisuje u kome piše „sve je dobro“, ali autentičnost izaziva sumnju.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah razgovarao je sa Peng putem video poziva, a ta organizacija obavila je i drugi poziv sa teniserkom početkom ovog meseca, posle kojeg je navela da se čini da je Peng dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.