Pogledajte kako je Putin dočekan u Severnoj Koreji (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL

Razdragani ljudi pozdravili su predsednika Vladimira Putina tokom raskošnog svečanog dočeka u Pjongjangu, gde je severnokorejski vođa Kim Džong Un izrazio „punu podršku“ ruskom ratu u Ukrajini i obećao jače strateške veze s Moskvom.

Putin se sastao s Kim Džong Unom na retkom samitu kojemu je cilj jačanje partnerstva za suzbijanje američkog pritiska i sankcija.

Na trgu uz reku Taedong koja teče kroz glavni grad okupila se počasna garda, uključujući vojnike konjanike, i mnoštvo civila, pokazuje video koji su preneli ruski mediji.

Prizori uključuju decu koja su držala balone te velike portrete dvojice vođa s nacionalnim zastavama koji krase Veliku narodnu dvoranu.

Kim i Putin zatim su odvezeni u palaču Kumsusan na razgovore na vrhu, javili su ruski mediji.

Kim: Situacija u svetu se kompikuje

„Visoko cenimo vašu doslednu i nepokolebljivu podršku ruskoj politici, uključujući i onu prema Ukrajini“, rekao je Putin na početku razgovora s Kimom, prenela je ruska državna novinska agencija RIA. Putin je rekao da se Moskva bori protiv hegemonističke, imperijalističke politike Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, izvestili su ruski mediji.

Kim je rekao da odnosi Severne Koreje i Rusije ulaze u razdoblje novog procvata, navodi se u izveštajma. „Sada se situacija u svetu komplikuje i ubrzano menja. U takvoj situaciji nameravamo dodatno ojačati stratešku komunikaciju s Rusijom, s ruskim vođstvom“, rekao je Kim.

Severna Koreja „izražava punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u provođenju posebne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, sigurnosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta“, rekao je.

Prva Putinova poseta u 24 godine

Putin je ranije tokom dana stigao na aerodrom u Pjongjangu. Nakon što ga je Kim pozdravio i zagrlio, njih su dvojica tokom vožnje podelila „skrivene najdublje misli“, objavili su severnokorejski državni mediji.

Putin je na svom prvom putovanju glavnom gradu Severne Koreje u 24 godine, poseti koja će verojatno preoblikovati decenije rusko-severnokorejskih odnosa u vreme kada se obe zemlje suočavaju s međunarodnom izolacijom.

Partnerstvo dveju zemalja „motor je za ubrzavanje izgradnje novog multipolarnog sveta“ i Putinova poseta pokazuje nepobedivost i trajnost njihova prijateljstva i jedinstva, objavila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Rusija će koristi svoje sve jače veze sa Severnom Korejom kako bi provocirala Vašington, dok je Severna Koreja koja je pod strogim sankcijama dobila političku potporu i obećanja ekonomske podrške i trgovine od Moskve.

Hotel osvetljen ogromnom porukom

Sjedinjene Države i njihovi saveznici kažu da strahuju da bi Rusija mogla pružiti pomoć severnokorejskim raketnim i nuklearnim programima, koji su zabranjeni rezolucijama Saveta bezbednosti UN-a, te su optužili Pjongjang za isporuku balističkih projektila i topničkih granata koje je Rusija koristila u svojem ratu u Ukrajini.

Moskva i Pjongjang demantovali su transfere oružja. Kim je pozdravio Putina, rukovao se, zagrlio ga i razgovarao pokraj aviona ruskog čelnika. Zatim su se odvezli u Putinovoj limuzini Aurus ruske proizvodnje do palače Kumsusan.

Fotografije državnih medija prikazuju ulice Pjongjanga ukrašene Putinovim portretima i pročelje nedovršenog i praznog hotela Rjugjong od 101 sprat u obliku piramide jarko osvetljenog ogromnom porukom „Dobro došao Putine“.

Dnevni red za danas uključuje razgovore dvojice čelnika, kao i svečani koncert, državni prijem, potpisivanje dokumenata i izjavu za medije, citirala je ruska novinska agencija Interfax Putinova savetnika za spoljnu politiku Jurija Ušakova, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari