Policija San Franciska želi da koristi robote koji mogu da ubijaju 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/JOSHUA LOTT

Policija San Franciska predložila je da joj se dozvoli upotreba robota koji mou da ubijaju prilikom reagovanja na incidente, piše Gardijan.

U nacrtu dokumenta se navodi kako policija predlaže da koristi svoju kolekciju robota, kojih je ukupno 17, iako 12 nije u funkciji.

„Uređaji na daljinsko upravljanje se uglavnom koriste za pregled područja i uklanjanje bombi“, rekao je portparol policije San Franciska za jedan od lokalnih medija.

Odeljenje želi da ih koristi za „obuku i simulacije, hapšenja, kritične incidente, hitne okolnosti, izvršenje naloga ili tokom procene sumnjivih uređaja“, navodi se u predlogu.

Noviji roboti, „Remotec“ modela, ovog odeljenja imaju opcioni sistem naoružanja, a njegov model F5A može puniti čaure za sačmarice koje se često koriste u detonacijama bombi.

Predlog policije San Franciska omogućio bi ovim robotima da ubijaju ljude „kada je rizik od gubitka života za građane ili službenike neminovan i nadmašuje bilo koju drugu opciju sile koja je dostupna policiji“.

Rečeno je da bi davanje robotima mogućnosti da ubijaju pomoglo policajcima pružajući „podršku na terenu i uvid u situaciju“.

Prvobitna verzija nacrta nije pominjala „smrtonosnu silu“ sve dok član gradskog nadzornog odbora nije dodao da se „roboti ne smeju koristiti kao upotreba sile protiv bilo koje osobe“.

Odeljenje je izbacilo ovaj deo i preformulisalo ga u izjavu koja opravdava „smrtonosnu silu“ u slučaju suočavanja sa neposrednom opasnošću i nedostatkom drugih opcija, navodi Mission Local, a prenosi Gardijan.

Policija San Franciska nije odgovorila na pitanja Gardijana.

Portparol odeljenja rekao je za „The Verge“ da trenutno nema „bilo kakvog posebnog plana“ u vezi sa upotrebom smrtonosne sile od strane robota jer smatraju da je okolnost koja bi zahtevala takvu silu „retka i izuzetna“.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Policija San Franciska želi da koristi robote koji mogu da ubijaju 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.