Pretpostavlja se da je Hejit služio osmogodišnju zatvorsku kaznu u regionu Ksinđang, gde je navodno iza rešetaka i do milion Ujgura. U saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da su oni podvrgnuti „mučenju u koncentracionim logorima“. Kina je ove izjave ocenila kao „potpuno neprihvatljive“.

Ujguri, muslimanska manjina koja govori turski, stacionirana je u Ksinđangu, regionu na severozapadu Kine i pod strogim je nadzorom kineskih vlasti. NJihov jezik je veoma blizak turskom, a poslednjih godina je značajan broj iz Kine pobegao u Tursku. Do sada se samo nekolicina muslimanskih zemalja pridružila javnoj međunarodnoj osudi Kine. Analitičari ocenjuju, piše Bi-Bi-Si, da se mnogi boje političke i ekonomske odmazde Pekinga.

„Nije više tajna da je više od milion ujgurskih Turaka koji su bili podvrgnuti arbitrarnim hapšenjima predmet mučenja i političkog ispiranja mozga u zatvorima… dok su oni koji nisu uhapšeni pod ogromnim pritiskom“, navodi se u saopštenju portparola turskog MSP-a Hamija Aksoja. Kako se dodaje, „ponovno uvođenje koncentracionih logora u 21. veku i sistematična politika asimilacije kineskih vlasti nad ujgurskim Turcima velika je sramota za čovečanstvo“.

Kina je preko svoje ambasade u Ankari pozvala Tursku da povuče „lažne optužbe“. „I Kina i Turska se suočavaju s teškim zadatkom, a to je borba protiv terorizma. Protivimo se održavanju dvostrukih standarda kada je reč o pitanju borbe protiv terorizma. Nadamo se da će turska strana pravilno razumeti napore Kine da u skladu sa zakonom upotrebi mere za efikasnu borbu protiv terorizma i ekstremizma, da će povući lažne optužbe i preduzeti mere da eliminiše štetne posledice“, navodi se u saopštenju.


Povezani tekstovi