Poznata novinarka Kristijan Amanpur otkazala intervju sa predsednikom Irana zbog njegovog zahteva da nosi maramu 1Foto: Twitter/Christiane Amanpour

CNN je otkazao intervju sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, pošto je iskusna novinarka TV mreže Kristijan Amanpur odbila njegov zahtev da tokom razgovora sa njim u Njujorku prekrije glavu maramom.

„Mi smo u Njujorku i ovde ne postoji zakon ili tradicija u vezi sa hidžabima“, napisala je Amanpur kasnije na Tviteru.

Raisi učestvuje na zasedanju Gdeneralne skupštine UN u Njujorku, a ovo bi bio njegov prvi intervju na tlu Sjedinjenih Država.

Novinarka CNN je rekla da niko od prethodnih predsednika nije od nje zahtevao da prekrije glavu dok ih je intervjuisala van Irana.

 

Kako je navela, jedan od Raisijevih saradnika je izneo pred nju zahtev uz obrazloženje da je to „stvar poštovanja“, te da će razgovor biti otkazan ukoliko se ne pokrije, nakon čega je Amanpur sa svojim timom napustila intervju.

Novinarka je rekla i da joj je Raisijev saradnik obrazložio da joj je zahtev upućen „zbog situacije u Iranu“.

BBC podseća da je Raisi 15. avgusta potpisao dekret o novim ograničenjima, prema kojem se, između ostalog, propisane kazne za nenošenje hidžaba, a u tu svrhu su postavljene i nadzorne kamere. Osim toga, svi koji osporavaju pravilo o pokrivanju žena će se suočiti sa kaznom zatvora.

Iran poslednjih dana potresaju protesti zbog smrti mlade Iranke Mahse Amani koja je preminula u pritvoru, pošto ju je uhapsila policija za moral jer navodno nije na „prikladan“ način nosila hidžab, odnosno kosa joj nije bila potpuno prekrivena. Na protestima je, kako se navodi, ubijeno više od 30 ljudi.

Njena porodica sumnja da je Amani bila mučena u zatvoru, a aktivisti tvrde da je zadobila fatalan udarac u glavu. Policija, pak, tvrdi da je 22-godišnja Iranka umrla pritodnom smrću u pritvoru. Raisi je najavio da će se u vezi s njenom smrću povesti istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari