Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Sastanak u Moskvi je prvobitno bio planiran za juče, ali je odložen jer je Netanjahu ostao u Izraelu da doprinese sklapanju savezništva između desničarskih partija pred opšte izbore 9. aprila, javljaju izraelski mediji.

Dvojica lidera sastaće se naredne nedelje zvanično prvi put od obaranja ruskog vojnog aviona sirijskom protivvazdušnom odbranom za vreme izraelskog napada iz vazduha za šta je Kremlj okrivio Jerusalim.

Netanjahu je od tog incidenta u kojem je poginulo 15 ruskih vojnika razgovarao s Putinom telefonom i sastao se s njim na marginama obeležavanja 100 godina od kraja Prvog svetskog rata u Parizu u novembru, ali zvaničnog sastanka nije bilo.

Izraelski lider veruje da Moskva dopušta Izraelu da nastavi napade iz vazduha na iranske mete u Siriji zahvaljujući njegovim bliskim vezama s Putinom.

Netanjahu je navodno više puta nastojao da se od obaranja ruskog aviona sastane s Putinom.

Njihov sastanak 27. decembra biće takođe prvi otkako je predsednik SAD Donald Tramp najavio u decembru da će povući sve američke vojnike iz Sirije, što je Putin pozdravio, a Izrael se zabrinuo.

Jedan neimenovani ruski zvaničnik izjavio je juče za izraelske medije da će Kremlj razmotriti raloge odlaganja sastanka ali da neće biti zakazan u skoroj budućnosti, što se ipak nije desilo.

Povezani tekstovi