Putin stigao u Tadžikistan, prvu stanicu na putovanju Centralnom Azijom 1Foto: Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je danas u Tadžikistan, svoju prvu stanicu na putovanju Centralnom Azijom, u kojem vodi razgovore sa tadžikistanskim kolegom Emomalijem Rahmonom.

To je prvo javno putovanje ruskog predsednika u inostranstvo od početka rata u Ukrajini 24. februara i nije najavljeno potpisivanje nikakvih dokumentia tokom ove radne posete, prenosi Radio slobodna Evropa.

Lideri su razgovarali o vojno saradnji i merama za poboljšanje sigurnosti duž porozne granice Tadžikistana sa Avganistanom zbog zabrinutosti da bi islamski radikalizam mogao da prodre u zemlju.

„Činimo sve da se situacija u toj zemlji normalizuje. Pokušavamo da izgradimo odnose sa političkim snagama koje kontrolišu situaciju“, rekao je Putin u Dušanbeu, prenosi AP.

On je izjavio da će raditi na tome da sve etničke grupe u Avganistanu na pravi način učestvuju u upravnjanju državom.

Moskva je stacionirala oko 7.000 vojnika iz ruske 201. streljačke divizije u tri objekta ruske baze u Tadžikistanu.

Putin će sutra otputovati iz Tadžikistana u glavni grad Turkmenistana, Ašgabat, u kojem će prisustvovati samitu zemalja koje graniče sa Kaspijskim morem, među kojima su Azerbejdžan, Iran i Kazahstan.

Rusija, Belorusija i Tadžikistan, zajedno sa Jermenijom, Kirgistanom i Kazahstanom, članice su Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.