Džaferović: Niko neće sprečiti put BiH ka EU i NATO 1Džeferović Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Presedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Briselu da je Bosna i Hercegovina odlučna nameri da postane članica NATO saveza.

„Ovde sam došao da kažem da su važne institucije BiH, ali i da postoje politike koje to usporavaju. BiH je država u kojoj je NATO savez uradio važne stvari. Zaustavio rat, uspostavio mir, s nama predano radio u potpisivanju Dejtonskog sporazuma. Uveren sam da će NATO i dalje štiti Dejtonski mirovni sporazum“, kazao je Džaferović posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Dodao je da se „želi zahvaliti na prilagođenom paketu podrške državama pristupnicama, posebno zbog ruske agresije na Ukrajinu“.

„Uticaj Rusije postoji u BiH i postoje otvorene pretnje. To radi ruski ambasador u Sarajevu (Igor Kalabuhov) i preti da će BiH osetiti posledice ako uđe u NATO“, istakao je Džaferović, prenela je reagionalna N1 televizija.

Prema njegovim rečima, „BiH ide u EU integracije i NATO put i niko je u tome neće sprečiti“.

„Tražimo podršku i da se referišete na vašu ulogu da čuvate Dejtonski sporazum i mir“, kazao je Džaferović.

On je ocenio da, kako je kazao, „secesionističke politike srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ne mogu proći mirnim putem“.

Džaferović je naveo da se nada da do toga neće doći i da će te politike završiti na „smetlištu istorije“.

„I Dodik i svi drugi treba da znaju da nema nikakvog, a pogotovo mirnog razlaza u BiH, nema dodatnih, ni etničkih, ni bilo kakvih drugih podela u BiH“, zaključio je on.

Predsedavajući Predsedništva BiH je izrazio ubeđenje da će NATO pružiti neophodnu podršku i da će sačuvati mir u BiH, posebno što postoje naznake da Rusija u Savetu bezbednosti neće dati saglasnost za nastavak misije EUFOR-a u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.