Vanredni izbori u Crnoj Gori neminovni? 1Vlada Crne Gore Foto EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Novi krug pregovora o rekonstrukciji vlade u Podgorici koji je trebalo da bude 10.oktobra još nije održan niti se zna kada će biti.

 

Premijer Zdravko Krivokapić je 13.oktobra, između ostalog, poručio:“ Ako vam Vlada ne odgovara, tražite da se razreši. Ako želite izbore, recite to građanima. Meni se čini da neke partije stvarno žele izbore“.

Da će biti vanrednih izbora Predrag Zečević, vlasnik portala bizniscg.me, nema dvojbe. Kako je kazao za Danas „izbori su neminovnost“ dok status kvo nije održiv jer „DF neće dati podršku za budžet ako ne dobije ministarska mesta“ u rekonstruisanoj vladi. Poseta SAD, potpredsednika vlade i lidera Pokreta URA Dritana Abazovića pokazala je, piše bizniscg.me, da su SAD principijelno podržale stav Abazovića oko rekonstrukcije Vlade, što znači da promene mogu biti samo kozmetičke i to na ekspertskom nivou.

Stav URA je u suprotnosti sa zahtevima druga dva dela vlasti- Demokrata i Demokratskog fronta koji smatraju da bi rekontrisana vlada trebalo da bude i da ministarstva pripadnu političarima. Abazoviću je, piše Zečević na svom portalu, istovremeno upućena ozbiljna opomena u SAD zbog stagnacije procesa pristupanja EU, što potvrđuje najnoviji Izveštaj Evropske komisije za Crnu Goru.

„Prema slovu Izveštaja, Crna Gora je zabilježila stagnaciju u čak 13 oblasti, dok je napredak ostvaren u svega tri. Zbog toga su mnogi analitičari ocijenili da je u pitanju najgori Izvještaj EK za Crnu Goru u posljednjih nekoliko godina“, ukazuje Zečević.

S druge strane, Ljubo Filipović, izvršni koordinator Građanske inicijative (GI) 21. maj, u izjavi za Danas ističe „da će i pored svih pritisaka spolja i iznutra ovakva krnja vlada do kraja izgurati svoj mandat“.

Dodaje da je potpredsednik vlade Abazović iskoristio put u Ameriku da potvrdi svoju posvećenost ovoj i ovakvoj vlasti. „Situacija je katastrofalna, i to više nije pristrasna ocjena nas koji smo a priori bili protiv ovakve vlade. To sad govore i zvanični izvještaji poput ovog posljednjeg Evropske komisije. Ono što priželjkuje opozicija, a i sve više međunarodna zajednica, bila bi neka vrsta manjinske ili tranzicione vlade koja bi isključila DF“.

Problem sa tim je, navodi naš sagovornik, što „ne vjerujem u sposobnost lidera URA da to isporuči, da se tako izrazim“. Filipović zaključuje da bi „takav salto mortale izazvao ogromno osipanje podrške njegovoj stranci koja je ušla u duboki zagrljaj sa prosrpskim biračkim tijelom koje nije imuno na populističke pritiske“.

SAD i Crna Gora su ne samo „prijatelji, već i saveznici“ poručeno je na nedavnom susretu u Vašingtonu Abazovića i Gabrijela Eskobara, izaslanikom za Zapadni Balkan. Slične poruke, ali na Tviteru, poslala je dan kasnije Vendi Šerman, zamenica državnog sekretara SAD navodeći da se „Od Crne Gore, uvaženog NATO saveznika, očekuje da reforme neophodne za prisutupanje EU budu prioritet”.

U aktuelnim, vrlo zategnutim pregovorima o rekonstrukciji vlasti, jasno je da ove poruke znače kakva vlada bi imala podršku SAD a to je isključivo ona koja zagovara prozapadni kurs. Kako je poručio Abazović iz Vašingtona, „progresivne snage su dobile otvorenu podršku“ dodajući da se u narednom periodu očekuju politička i ekonomska iznenađenja.