Vodič kroz najbolja letovališta u Crnoj Gori - preporuke i saveti 1Foto: Shutterstock/Olga Gavrilova

Zemlja pet nacionalnih parkova, čak 117 plaža, potencijalno najstarijeg drveta vinove loze na svetu, ali i mesto u kom je Bred Pit započeo svoju glumačku karijeru, iz godine u godinu obara rekorde posete tokom letnje sezone.

Bilo da tragate za mirnim porodičnim destinacijama, koje vam okolina Tivta nudi, ili biste da dočekate rane jutarnje časove u klubovima Budve, letovališta Crne Gore su pravi izbor.

Istražili smo kada je najbolje vreme da se uputite ka crnogorskim plažama, koliko će vas letovanje na Jadranu koštati, ali i čime da obogatite svoje putovanje.

Letovanja u Crnoj Gori – Preporuke i saveti

Letnja sezona u Crnoj Gori: U posete nekim od najboljim letovalištima Crne Gore možete krenut već krajem aprila, kada se na određenim plažama zvanično i nezvanično otvara kupačka sezona.

To je slučaj sa plažama na Barskoj rivijeri, ali upozoravamo da temperatura vode tada neće prelaziti 15 stepeni. Zvanično, letnja sezona u Crnoj Gori počinje sredinom juna i traje sve do 15. septembra.

Gde na more u Crnoj Gori: Ukoliko svoj odmor na moru želite da obogatite manifestacijama, tokom leta njihov epicentar su Budva, Herceg Novi i Kotor.

Ako je aktivan odmor ono što tražite, predlažemo da se uputite ka Ulcinju. Povoljni uslovi, poput širokih, dugačkih plaža i jakog vetra, čine ovaj deo crnogorskog primorja idealnim za surfovanje i parasailing.

Budva noću postaje prestonica noćnog života u Crnoj Gori, pa ako cenite mir i svojih 8 sati sna ovu destinaciju možete preskočiti. Plaže Tivta i njegova turistička ponuda bolje će se uklopiti u vaš stil, a Tivat posebno preporučujemo kao destinaciju za porodično letovanje u Crnoj Gori.

Kako kroz Crnu Goru: U Crnoj Gori postoje 2 aerodoroma – u Podgorici i u Tivtu. Bliže Jadranu stavlja vas aerodrom u Tivtu, a nedaleko od njega smeštena je i autobuska stanica za što brži i lakši dalji transport ka Baru, Budvi, Herceg Novom, ili možda Podgorici.

Takođe, najbolji način da istražite što više plaža i skrivenih mesta jeste da iznajmite automobil i sami sebi organizujete spontane izlete. Rent-a-car usluge u Crnoj Gori možete pronaći po minimalnoj ceni od 10-12 evra po danu, a ta cena će rasti u zavisnosti od model i dužine vašeg putovanja.

Do udaljenih plaža i usamljenih ostrva voziće vas turistički brodići, o čijim cenovnicima i redu vožnje se možete informisati u okviru smeštajnih jedinica i na plažama.

Atrakcije i aktivnosti koje ne smete propustiti: Egzibicionisti, ne smete propustiti Adu Bojanu! Do nudističkog dela na ovoj plaži, koja se pruža od Ulcinja, vodi vas drveni mostić sve do naplatne rampe.

Ulazak ćete platiti 5 evra, i ta svota će vam biti refundirana po izlasku.Olupine, uvale, tuneli i podvodne pećine crnogorskog primorja idealne su za ronjenje.

Udruženje Pro diving Montenegro naučiće vas tehnikama pravilnog ronjenja, povesti na turu do 6 najboljih lokacija, a kod njih možete i iznajmiti opremu.

Ostanite na vodi i krenute na krstarenje Bokokotorskim zalivom. Ova neretko celodnevna krstarenja prosečno koštaju 45 evra u okviru grupne posete, dok ćete za privatne vožnje morati da dogovorite cenu.

Luksuzni delovi Crne Gore: Vaše afinitete prema luksuzu zadovoljiće Porto Montenegro, ponos Bokokotorskog zaliva, ali i živopisni Sveti Stefan.

Osim što vas stavljaju u društvo prvoklasnih jahti i daju vam mesta u prvom redu za pogled na Jadransko more, ovde ćete pronaći najluksuznije smeštajne jedinice, čije cene nekada prelaze i milion dinara za sedmodnevnu posetu.

Više o konkretnim letovalištima u Crnoj Gori čitajte na portalu Bookaweb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.