"Revolucionarno otkriće": Student rešio sanskritski problem koji je vekovima mučio naučnike 1Fotor: Shutterstock/N1

Gramatički problem u drevnom indijskom jeziku, koji muči naučnike od 5. veka pre nove ere, rešio je student Kembridža i mogao bi da „revolucioniše proučavanje sanskrita“, najavio je njegov profesor.

Indijski doktorant Riši Rajpopat (27) dešifrovao je pravilo koje je učio Panini, majstor drevnog sanskritskog jezika, koji je živeo pre otprilike dve i po hiljade godina.

Procenjuje se da sanskrit u Indiji govori samo oko 25.000 ljudi od više od milijardu stanovnika, prema Univerzitetu Kembridž.

Ali to je sveti jezik hinduizma i medij kroz koji se vekovima prenosi veliki deo indijske nauke, filozofije, poezije i druge svetovne književnosti.

Paninijeva gramatika, poznata kao Astadhiaii, oslanjala se na sistem koji je funkcionisao kao algoritam za pretvaranje osnova i sufiksa reči u gramatički ispravne reči i rečenice.

Međutim, dva ili više Paninijevih pravila se često primenjuju istovremeno, što dovodi do sukobljenih pravila.

Panini je podučavao „meta-pravilo” koje naučnici tradicionalno tumače na sledeći način – „u slučaju sukoba između dva pravila jednake snage, pobeđuje pravilo koje dolazi kasnije u redosledu gramatike”.

Međutim, to je često dovodilo do gramatički netačnih rezultata.

Rajpopat je odbacio tradicionalno tumačenje metapravila.

Umesto toga, on je tvrdio da Panini misli da između pravila koja se primenjuju na levu i desnu stranu reči, Panini je želeo da izaberemo pravilo koje se primenjuje na desnoj strani.

Koristeći ovu interpretaciju, Rajpopat je otkrio da Paninijeva „jezička mašina“ proizvodi gramatički ispravne reči bez gotovo nikakvih izuzetaka.

Rajpopat je rekao da je imao „eureka trenutak“ nakon što mu je njegov supervizor na Kembridžu, profesor sanskrita Vinćenco Verđiani, savetovao – „Ako je rešenje komplikovano, verovatno grešite“.

Rekao je – „Imao sam trenutak eureke u Kembridžu. Posle devet meseci pokušaja da rešim ovaj problem, bio sam skoro spreman da odustanem, zaglavio sam. Odložio sam knjige na mesec dana i samo uživao u letu, plivanju, vožnji bicikla, kuvanju, molitvi i meditaciji.“

„Onda sam se nevoljko vratio poslu i za nekoliko minuta, dok sam okretao stranice, ovi obrasci su počeli da se pojavljuju i sve je počelo da ima smisla. Bilo je još mnogo posla, ali sam rešio većinu zagonetke. Tokom narednih nekoliko nedelja bio sam toliko uzbuđen da nisam mogao da spavam i provodio sam sate u biblioteci, uključujući i usred noći, da proverim šta sam pronašao i rešim povezane probleme. Taj rad je trajao još dve i po godine. Nadam se da će ovo otkriće uliti poverenje, ponos i nadu studentima u Indiji da i oni mogu da postignu velike stvari“, istakao je on.

On se nada da će sada biti moguće uvesti principe Paninijeve gramatike u računare.

„Moj učenik Riši je to rešio – pronašao je izuzetno elegantno rešenje za problem koji je zbunjivao naučnike vekovima. Ovo otkriće će revolucionisati proučavanje sanskrita u vreme kada je interesovanje za taj jezik u porastu“, rekao je profesor Verđijani, piše Hina, a prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari