Savet Evrope traži od Češke hitnu istragu smrti Roma prilikom hapšenja 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Savet Evrope zatražio je danas od Češke hitnu i nezavisnu istragu smrti Roma Stanjislava Tomaša u gradu Teplice na severu Češke posle hapšenja u subotu kada mu je policajac klečao nekoliko minuta na vratu a Tomaš kolabirao i preminuo u kolima hitne pomoći.

„Video snimak intervencije policije od 19. juna iz Teplica protiv Roma koji je kasnije preminuo u vozilu hitne pomoći je uznemirujući i izaziva mnogo pitanja o okolnostima ove tragedije. Romi su najveća manjina u Evropi i Savet Evrope se dugoročno uključuje u saradnju sa vladama i romskom zajednicom u zaštiti Roma prptiv diskriminacije“, saopštio je portparol Saveta Evrope Danijel Heltgen.

Incident koji je izazvao lavinu komentara i strasti na društvenim mrežama a smrt Tomaša poredi se s tragičnim hapšenjem Amerikanca Džordža Flojda istražiće kancelarija češkog ombudsmana iako su policija, češki premijer Andrej Babiš i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček stali uz policajce iz Teplica.

„Ako neko uništava automobile, agresivan je i jednog policajca čak izujeda ne može da očekuje da će prema njemu postupati u rukavicama. Zvanična obdukcija je jasno dokazala da nije umro zbog intervencije policije. Tužno je, ali normalan pristojan čovek teško će dospeti u sličnu situaciju“, poručio je danas češki premijer Andrej Babiš na Fejsbuku.

Podršku policajcima koji su odlučili da savladaju Stanjislava Tomaša tako što će mu nekoliko minuta klečati na vratu izrazio je ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček, koji je danas kazao da postupak policije proverava interna policijska inspekcija ali da smrt nema veze sa hapšenjem, već stoga što se Stanjislav Tomaš predozirao.

Porodica Tomaša odbija verziju da se predozirao amfetaminom i kao i lokalni Romi u Teplicama optužuje češku policiju za njegovu smrt.

Na mestu hapšenja pale sveće, donose cveće a pojavile su se i lente sa napisom „Romski životi su važni“, po ugledu na američku parolu „Crni životi su važni“ posle smrti Flojda, održane su i manje demonstracije protiv brutalnosti policije u Teplicama a za danas su najavljene u Pragu.

I Generalna inspekcija bezbednosnih jedinica Češke pod koju spadaju policija, carina i zatvorska služba proverava da li je bilo primereno da intervenišući na poziv zbog tuče dvojice muškaraca savladava jedinog koga je na mestu našla tako da ga obori na zemlju, jedan policajac da mu kleči na vratu 6,5 minuta, dok mu drugi drži ruke, a treći noge.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.