Severna Koreja krivi SAD za rat u Ukrajini 1Kim Džong Un Foto: EPA-EFE/KCNA (Arhiva)

Sjedinjene Države su „pravi uzrok ukrajinske krize“, objavila je Severna Koreja u prvoj službenoj reakciji nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenlsi N1 Hrvatska, pozivajući se na agenciju Hina..

Vašington je vodio politiku “vojne nadmoći zanemarivši legitiman zahtev Rusije za svoju sigurnost”, ističe se u poruci koja je još u subotu objavljena na mreži severnokorejskog ministarstva spoljnih, a potpisao je Ri Ji-song iz Istraživačkog instituta za međunarodnu politiku.

“Pravi uzrok ukrajinske krize je i u autoritarnosti i u samovolji SAD-a”, dodaje se u poruci.

Ri predbacuje SAD-u da ima “druga merila” prema ostatku sveta i optužuje ga da se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja u ime “mira i stabilnosti”, a “bez valjanog razloga osuđuje mjere samoobrane (tih) zemalja kako bi zajamčile vlastitu sigurnost”.

“Prošlo je vreme kada je SAD vladao kao gospodar”, piše još u poruci.

Poruka objavljena na mrežnoj stranici severnokorejskog ministarstva poslova je “tiha” službena reakcija Pjongjanga, objavljena pod ličnim imenom, oijenio je Park Von-gon, profesor severnokorejskih studija na univerzitetu sveučilištu Evhi u Seulu.

“Zaključak je: za sve je kriv SAD”, rekao je za AFP.

Rusija je uz Kinu jedan od retkih saveznika Severne Koreje.

Moskva se dugo protivila pritisku na Pjongjang zbog njegova vojnog programa i čak je tražila popuštanje međunarodnih sankcija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.