Severna Osetija uvodi ograničenja putovanja kako bi sprečila Ruse koji beže od regrutacije da uđu u Gruziju 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Ruse koje su uspeli da izađu iz svoje zemlje na granici s Gruzijom dočekuju učesnici antiratnih protesta, koji nose ukrajinske zastave i transparente., preneo je Gardijan.

Ranije je urednica vesti ITV-a Ema Barous, koja je na granici, na Tviteru objavila fotografiju jednog od transparenata, na kojem piše:“U anketama većina vas podržava rat. Pa zašto onda bežite?“

http://

U međuvremenu je Moskou tajms izvestio da su vlasti u ruskom regionu Severna Osetija, koji se graniči s Gruzijom, uvele restrikcije putovanja da bi sprečile ljude da beže u Gruziju da bi izbegli regrutaciju.

„Danas sam potpisao dekret o uvođenju režima visoke uzbune na teritoriji Severne Osetije. Dekretom se ograničava ulazak putničkih vozila na teritoriju republike. Odluka da se uvede režim visoke uzbune je iznuđena privremena mera – situacija ne sme da bude prepuštena slučaju“, naveo je na Telegramu šef regiona Sergej Menjajlo.

Prema njegovim rečima, na kontrolnom punktu Verhnji Lars je ogroman broj vozila u tranzitu, kolona kilometrima duga.

„Samo u poslednja dva dana više od 20.000 ljudi je ušlo u Gruziju preko ovog graničnog prelaza. Nećemo fizički moći da održimo red i bezbednost ako ovaj priliv nastavi da raste“, ukazao je Menjajlo.

On je dodao da su na ulazima u republiku i na kontrolnom punktu organizovane mobilne specijalne snage, te će njihovi pripadnici proveravati one koji ulaze u Gruziju.

„Ako je građanin regrutovan, ako se nalazi na spisku za mobilizaciju, biće mu uručen poziv na licu mesta. To se odnosi na građane koji nisu samo registrovani u Severnoj Osetiji, već i u drugim regionima zemlje“, naveo je, dodajući da će ljudima koji su mobilisani „biti objašnjeno koje ih posledice očekuju prema zakonu Ruske Federacije u slučaju izbegavanja vojne obaveze.“

„Ovaj zadatak će biti izvršen u skladu sa kriterijumima koji su propisni u dekretu predsednika zemlje“, ukazao je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.