Foto: EPA-EFE/Jens Buettner

Danska energetska agencija saopštila je da je kompanija Severni tok dva podnela zahtev za alternativnu rutu u moru jugoistočno od Bornholma u danskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Agencija nije navela kada bi dozvola mogla da bude odobrena, ali jeste da jedna dozvola može biti odobrena.

Kompanija Severni tok, čije sedište je u Švajcarskoj, potvrdila je da je podnela zahtev za novu alternativnu rutu pored dva zahteva za rute oko Bornholva na koje se čeka odgovor danskih vlasti.

Kompanija je navela da traženje da podnese i treću opciju za rutu gasovoda može samo da se vidi kao „nameran pokušaj odlaganja završetka projekta“. Kompanija je dodala da bi evropski potrošači mogli da gube čak i 20 miliona evra dnevno.

Planirani gasovod Severni tok dva će preko Baltika prevoziti prirodni gas putem gasovoda dugog 1.200 kilometara od Rusije do Evrope.

Taj projekt su kritikovale SAD i neke evropske zemlje koje smatraju da bi time mogla da se poveća zavisnost od Rusije kao snabdevača energije.

Vašington koji želi da prodaje svoj tečni prirodni gas Evropi zapretio je sankcijama protiv kompanija uključenih u izvođenje tog podvodnog gasovoda.

Projekat je u potpunom vlasništvu ruskog gasnog giganta Gasprom, ali polovinu troškova od osam milijardi evra pokriva pet evropskih energetskih i hemijskih kompanija uključujući Šel, BASF i ENGIE.

Rusija, Finska, Švedska i Nemačka već su izdale dozvole za prolaz gasovoda Severni tok dva.

Povezani tekstovi